Moda i ljepota
0

U EU žene najviše rađaju u Francuskoj, najmanje u Poljskoj

FENA
Najvišu stopu nataliteta u Evropskoj uniji ima Francuska, dok je među 27 zemalja članica natalitet najniži u Poljskoj, proizlazi iz podataka koje je uoči 8. marta, Međunarodnog dana žena, objavila statistička agencija EU, Eurostat.

Prosječna stopa nataliteta u EU, uključujući Bugarsku i Rumuniju koje su se priključile Uniji u januaru, bila je 2005. godine 1,51, što znači da svaka stanovnica Unije u prosjeku rodi toliko dece.

Pritom, prema podacima Eurostata, prednjači Francuska sa stopom od 1,92, dok su na dnu ljestvice Poljska, sa stopom nataliteta od svega 1,24, poslije Slovačke sa 1,25 i Slovenije sa 1,26.

Podaci agencije EU za statistiku ujedno pokazuju da su žene u EU dugovječnije od muškaraca - u prosjeku žive 81,5 godina, a muškarci 75,4.

U prosjeku, 23 podsto žena u EU ima više ili visoko obrazovanje, prema 24 posto muškaraca, pri čemu ubjedljivo prednjači Finska sa čak 42 posto visoko obrazovanih pripadnica "ljepšeg pola".

Prosečna stopa nezaposlenosti žena u članicama EU je 8,5 posto, ali skoro trećina zaposlenih žena u Uniji ne radi puno radno vrijeme, već ima posao s nepunim fondom radnih sati.