Moda i ljepota
0

Tužba protiv McDonald'sa i Burger Kinga zbog kancerogene piletine

Sarajevo-x.com
Grupa američkih doktora podnijela je tužbu protiv vodećih fast-food lanaca poput McDonald'sa i Burger Kinga zbog upotrebe opasnih kancerogenih sastojaka u pripremi pečene piletine.

Udruženje liječnika iz Washingtona podnijelo je tužbu u Kaliforniji kako bi prisilili restorane da natpisima ili informacijama na jelovniku upozore goste na moguće zdravstvene opasnosti.

Analize obavljene u nezavisnoj laboratoriji pokazale su da svaki uzorak pilećeg mesa sa roštilja iz sedam nacionalnih ugostiteljskih lanaca sadrži opasnu kancerogenu komponentu poznatu kao PhIP.

PhIP predstavlja jednu od kancerogenih komponenti pod zajedničkim nazivom heterociklični aminati koje možemo naći u pečenom mesu. Tokom 2005. godine američka vlada zvanično je dodala heterociklične aminate na listu uzročnika raka.

"Piletina sa roštilja može izazvati rak, i potrošači imaju pravo da znaju da ovi navodno zdravi proizvodi su zapravo jednako nezdravi poput piletine koja se prži u litrama ulja." -navedeno je u izjavi udruženja.

"Čak i salata od piletine sa roštilja povećava rizik od raka dojki, raka prostate i drugih smrtonosnih oboljenja." –izjavio je predsjednik udruženja Neal Barnard.

Pored McDonald's-a i Burger King-a, tužba se odnosi i na sljedeće fast-food lance: Chick-fil-A, Chili's, Applebee's, Outback Steakhouse iTGI Friday's.