Moda i ljepota
0

Trudnice izložene duhanskom dimu sklonije pobačaju

FENA
Trudnice izložene tzv. pasivnom pušenju pod povećanim su rizikom od pobačaja, upozoravaju stručnjaci švedskog Instituta Karolinska u Stockholmu.

Prethodne studije uticaja pasivnog pušenja na trudnice temeljile su samo na izjavama učesnica ispitivanja, dok su švedski stručnjaci, predvođeni dr. Lenom George, izloženost nikotinu i njegov uticaj precizno utvrdili, mjereći kod ispitanica nivo kotinina (jednog od markera nikotina) u krvi, prenio je Reuters.

Upoređene su 463 žene koje su doživjele pobačaj između šeste i dvanaeste sedmice trudnoće sa 864 žene koje su normalno prebrodile taj stadij bremenitosti.

U prvoj grupi žena kod 24 posto nivo kotinina u krvi ukazivao je na izloženost pasivnom pušenju, dok je u kontrolnoj grupi takvih ispitanica bilo 19 posto.

Švedski stručnjaci su konstatirali da su trudnice izložene pasivnom pušenju pod čak za 67 posto većim rizikom od pobačaja od onih koje nisu izložene duhanskom dimu.

Uz to je ustanovljeno da su trudnice pušači izložene više nego dvostruko većem riziku od pobačaja od trudnica nepušača.

Dr. Michael Bracken, uvodničar američkog medicinskog časopisa "Epidemiology", u kojem su objavljeni ovi rezutati, konstatira da su nalazi švedskog tima "iznenađujuće uvjerljivi".