Moda i ljepota
0

Toplotni udar - kobna opasnost u vrelim ljetnim danima

Sarajevo-x.com
Usljed stalnog porasta temperatura, neophodno je brinuti se o vlastitom tijelu kako ne bismo doživjeli tzv. toplotni udar. Naše tijelo je u stalnom pokretu, a visoke temperature ga vrlo lako mogu iscrpiti. Kako bi izbjegli dehidraciju i ozbiljne posljedice toplotnog udara, potrebno je preduzeti određene preventivne mjere.

Toplotni udar može oštetiti centralni nervni sistem i druge tjelesne organe. Bez pravilnog tretmana ovakvi udari mogu završiti kobno, a uz pravilnu prevenciju se mogu izbjeći.

Prema podacima Američke okeanske i atmosferske administracije, u SAD-u godišnje umre oko 200 Amerikanaca zbog posljedica i bolesti izazvanih toplotnim udarima.

Bilo da se radi o prekomjernom izlaganju suncu ili o pojačanoj fizičkoj aktivnost za vrijeme iznimno visokih temperatura, svako je podložan ovoj vrsti udara. Simptomi ovog potcijenjenog udara su: crvena, vruća i suha koža, visoka temperatura, vrtoglavica, zbunjenost i povremeno gubljenje svijesti.

"Toplotni udari ne dešavaju se slučajno. U ljetnom periodu susrećemo mnogo pacijenata sa simptomima toplotnog udara. Ova stanja su jako opasna i mogu završiti smrtno. Ljudi nisu svjesni da određenim preventivnim mjerama i racionalnim izlaganjem suncu mogu izbjeći toplotni udar", kazala je Marilyn J. Heine, doktorica u odjelu za hitnu pomoć i bolnici u Pennsylvaniji.

Da bi se bez negativnih posljedica prošlo kroz ljetne vruće dane potrebno je izbjegavati naporne fizičke aktivnosti, nositi laganu odjeću koja prekriva veću površinu tijela te smanjiti konzumaciju kofeina i alkohola koji ubrzavaju proces dehidriranja.