{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Top 10 ''zdrave hrane, koja to nije''

S
15.12.2006. u 15:56
0
0
Top 10 ''zdrave hrane, koja to nije''
0
Top 10 ''zdrave hrane, koja to nije''
Riba, pahuljice, jogurt i druge osnovne prehrambene namirnice mogu biti veoma zdravi, sve dok proizvođači hrane ne ugroze njen kvalitet. Što se više hrana procesira u proizvodnji, to ona postaje nezdravija. Ovdje navodimo Top 10 zdrave hrane koja to u stvari nije.
Riblji štapići

Riba jeste zdrava hrana. Međutim, sam riblji štapić sadrži oko 20 sastojaka, koji nisu toliko zdravi. Doktori već godinama preporučuju ljudima da jedu ribu, jer su one bogate zdravim masnoćama, a imaju veoma malo nezdravih masnoća. Međutim kada je riba procesirana na ovaj način, riblje zdrave masnoće postaju zanemariva prednost ove hrane.

Jogurt

Nekada su ljudi prozvodili vlastiti jogurt, fermentirajući mlijeko sa nekom vrstom bakterija. Ovo je jogurt bogat proteinima, kalcijumom i vitaminima, te može biti konzumiran od osoba koje ne podnose mlijeko. Ono što se danas prodaje pod nazivom jogurt su primarno voćni jogurti prepuni šećera i procesiranog voća. Umjesto toga, koristite obični jogurt i zdravo uzgojeno voće.

Gotove supe

Supa je hrana koja je veoma zdrava, jeftina i laka za pripremu. Gotove supe su skup soli, masnoća, umjetnih aditiva, konzervansa i možda malo mrkve. Jedan tanjir takve supe sadrži oko 1.000 miligrama sode, što je oko polovine dozvoljene dnevne količine za jednu osobu. Radije ostavite pileće ili goveđe kosti i sa povrćem napravite vlastitu supu.

Zeleni čaj

Zeleni čaj se veoma mnogo koristi u Aziji. Čaj sadrži antioksidante i druge zdrave sastojke za koje je u istraživanju dokazano da služe u prevenciji raka, oboljenja srca, senilnosti i drugih oboljenja vezanih za starenje. Većina ljudi ipak ne voli ukus zelenog čaja, tako da mu u proizvodnji dodaju šećer i drugi aditivi za poboljšavanje ukusa. Takav proizvod se prodaje pod parolom "zdravog pića". Zbog količine aditiva, ono to više nije.

Crveni krompir

Krompir je prepun škroba koji se u organizmu pretvara u krvni šećer (glukozu) i povećava rizik od dijabetesa i gojaznosti. Ukus krompira se u pripremi poboljšava u varijanti da se pripremaju jela koja još više naglašavaju njegove loše karakteristike.

Kokice

Kokice danas rijetko predstavljaju zdravu ishranu, što su nekad zaista bili. Kokice su kukuruz, a kukuruz je bogat vlaknima, niske kaloričnosti i sadrži minimalnu količinu šećera, soli i masnoća koje se gube u pripremi kokica, dodavanjem šećera i masnoća.

Hljeb

Najčešći oblik hljeba u SAD-u, hljeb zapakovan u plastične vrećice sa rokom trajanja od nekoliko sedmica, je najveći uzrok gojaznosti i dijabetesa. Pravi hljeb se sastoji od brašna i vode, sa veoma malim dodatkom soli i kvasca. Pakovani hljeb se sastoji od brašna sa šećerom, kukuruznim sirupom i nizom drugih dodataka. Procesiranjem se dobija proizvod koji se nakon konzumiranja veoma brzo pretvara u glukozu. Ovo uzrokuje veliku aktivnost gušterače i doprinosi njenom uništenju. Znači, zbog velikog dodavanja aditiva, industrijski hljeb se smatra nezdravom hranom.

Žitarice

Prave žitarice (pšenica, ječam, riža i zob) su oduvijek bile najvažniji dio ljudske ishrane. Njihova kombinacija proteina, zdravih masnoća i vitamina je nezamjenjiva. Ipak žitne pahuljice koje se proizvode od žitarica sadrže veliku količinu dodatog šećera, kukuroznog sirupa, soli, boje za hranu i konzervansa. Probajte jesti zob sa grožđicama ili ječam sa pravim voćem. To je mnogo zdravije i jeftinije.

Organska hrana

Što je napočetku bila izvrsna ideja, ali zbog velike popularnosti ideja organske proizvodnje hrane došla je u pitanje. Velike globalne kompanije koriste brend organske hrane za ostvarivanje velikih profita, zahtjevajući manje troškove proizvodnje organske hrane. Tako se naprimjer sada u svijetu proizvodi organsko mlijeko od krava na kojima se primjenjuje brzo tovljenje organskom hranom.

Pizza

Proizvodnja pizze u Italiji je regulisana zakonom, koji određuje tip brašna, paradjza, sira, maslinovog ulja, bosiljka i origana. Većina današnjih pizza svakako se ne može smatrati zdravom ishranom, zbog upotrebe konzerviranih i jeftinih sastojaka punih masnoća. Komercijalna pizza je visokokalorična, sa puno masnoća, soli i veoma različita od originalne ideje pizze koja se pravi od jednostavnih i zdravih sastojaka.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: