Moda i ljepota
344

Originalan način uljepšavanja: Tinejdžerka iz Tešnja crta tetovaže kanom

Piše: E.S.H.
(Foto: Facebook)
Petnaestogodišnja Emina Piro iz Tešnja se bavi crtanjem kanom. Oslikavanje tijela kanom se tradicionalno radi u arapskim zemljama, a posljednjih godina je postalo popularno i u Evropi kao privremena tetovaža. Tetovaže od crne kane mogu da budu veoma lijepe, a zahvalne su jer nisu trajne.

"Crtanjem se bavim nešto više od tri mjeseca. Inspiracija je došla gledanjem video tutoriala crtanja kanom, pa sam odlučila da probam", ispričala je Emina za Klix.ba.

Kana je biljka od koje se, kada se osuši i izdrobi, dobija prah. Može se stavljati na kosu i na tijelo, a može se kupiti u crnoj, crvenoj, narandžastoj i smeđoj boji.

"Crtanje kanom nije teško ukoliko imate vještu i preciznu ruku, ako ne, onda možete koristiti šablone. Crtanje traje onoliko koliko je crtež zahtjevan", objasnila nam je ova tinejdžerka koje svoje slobodno vrijeme ispunjava na koristan način.

Dodala je da djevojke najčešće traže iscrtavanje koje vide na shemama, ali i da cijena zavisi od komplikovanosti crteža.

"Trajanje crteža na rukama zavisi od toga koliko vam je dio tijela na kojem je crtež izložen uticaju vode. Crtež samo postepeno blijedi, a poslije možete ponovno crtati na tom mjestu", ispričala nam je Emina i objasnila sam postupak crtanja.

Za smjesu od kane za crtanje potrebna je kana u prahu željene boje, vruća voda, sok od limuna ili malo limuntosa, te jedna kašičica meda ili šećera. U zdjelu naspite kanu, sok od limuna, dodajte vodu i mješajte dok ne postane glatka smjesa, na kraju dodajete šećer. Smjesa treba da bude takva da se ne razliva po koži dok crtate, a ukoliko vam je previše gusta, dodajte pomalo vruće vode.

Mjesto na kojem želite crtati najprije se dobro opere i osuši, zatim uzmete smjesu koja je prethodno stavljena u "trubicu" kojom ćete crtati. Kada se završi, ostavi se da se suši na koži jedan sat. Osušena pasta sa kože se skine peškirom, bez trljanja. Poslije skidanja kane koža bi trebala ostati suha barem 24 sata.

Da bi tetovaža što duže trajala treba izbjegavati trljanje kože i sapun.

"Svim djevojkama poručujem da, ma koliko bile zauzete poslovima koje obavljaju, trebaju izdvojiti vremena i prostora za uljepšavanje, jer je to urođeno kod ženske populacije i ne treba sputavati. Svaki način uljepšavanja je predivna priča za sebe, a naročito originalno iscrtavanje kanom", poručila je ova mlada umjetnica čije radove možete pogledati na Facebook stranici.