Moda i ljepota
15

Tim Gunn kritikovao modne dizajnere jer prave odjeću samo za mršave žene

Klix.ba
Modni stručnjak Tim Gunn napisao je esej koji je objavio Washington Post, kazavši kako je odbijanje dizajnera da angažuju više plus size manekenki "sramota".

Tim Gunn, dugogodišnji voditelj popularne američke modne emisije "Project Runway" u svijetu je mode već decenijama.

Prošle je sedmice dospio u medije jer je kritikovao modnu industriju - dizajnere, brendove, pa čak i TV show za koji radi jer preferiraju isključivo mršavice i ne daju prostor plus size manekenkama.

I iako većinu američke populacije čine upravo plus size žene, a ne mršavice, dizajneri i dalje insistiraju da prave odjeću isključivo za mršave žene.

"Razgovarao sam sa dosta dizajnera i brendova na ovu temu i svi bi mi uglavnom odgovorili isto - nismo zainteresirani za takve modele. Kad bih pitao zašto, odgovorili bi kako ne žele da takve manekenke nose njihovu odjeću iz razloga što 'na njima neće izgledati onako kako oni žele da njihova odjeća izgleda'. Žene žele nositi njihove kreacije ali ne mogu jer nisu napravljene u plus size veličini. To je tako ponižavajuće", kazao je Gunn.

Naveo je kako se radi o poslu vrijednom milionima dolara, te da dizajneri i brendovi time što odbijaju da se pozabave ovim problemom gube mnogo i na taj način diskriminišu žene koje se ne uklapaju u "zacrtani" standard, a koje zapravo čine većinu populacije.