Moda i ljepota
0

The Independent o važnosti lijepog ponašanja

FENA
Glavna tema u The Independentu u nedjelju je kako naučiti djecu i mlade lijepom ponašanju, u svjetlu sve većeg problema antisocijalnog ponašanja u Britaniji.

List prenosi da se planira uvođenje novog predmeta u srednje škole - "socijalne i emocionalne inteligencije", čiji je cilj da se u mlade ugrade osnovna pravila društvene interakcije i iskorijene loše pojave koje su sve prisutnije - nepoštovanje drugih, agresija, loš rječnik... - kao i da im se pomogne da usmjere negativne emocije poput bijesa i frustracije bez pribjegavanja nasilju.

Sve češći izlivi bijesa koji su sve primjetniji i među odraslima u tradicionalno učtivome britanskom društvu, naročito u prometu, zabrinjavajuća su pojava, primjećuje Independent, i mladi često nemaju nikakvu ličnost od autoriteta koja bi davala dobar primjer.

Škole u kojima je ovaj program već isproban kažu da se atmosfera u učionicama dosta popravila i da je značajno opao broj ispada, a da je među onom naročito problematičnom djecom primijećen napredak u ponašanju.