Moda i ljepota
0

Tajna ženske privlačnosti krije se u kretnjama

FENA
Prema istraživanju naučnika sa Univerziteta u New Yorku dokazano je da je privlačnost uvjetovana kretnjama te da se velika tajna ženske privlačnosti krije upravo u njezinim ženstvenim kretnjama. U nizu provedenih studija američkih naučnika sudjelovalo je oko 700 osoba.

Njima je tokom određenog vremenskog perioda pokazan niz animiranih i video snimaka koje su prikazivale ljude u pokretu. Na nekima su se samo nazirali obrisi ljudskih figura, pa nije bilo moguće ustanoviti je li riječ o muškarcu ili ženi, a na drugima je bilo očito o kojem je spolu riječ.

Bez obzira je li se radilo o animiranoj ili video snimci, sudionici su "privlačnijima" ocijenili ženske figure koje su zamamno njihale bokovima, a među prikazanim muškarcima privlačniji su im bili oni koji su hodali pomalo razmetljivo pomičući ramena.

Rezultati istraživanja odnose se samo na zapadnu kulturu, jer drugim društvima vrijede neka druga pravila privlačnosti. "Građa tijela i kretnje izazivaju temeljne socijalne percepcije o spolu, odnosno o muževnosti ili ženstvenosti neke osobe", zaključili su naučnici.