Japanska tradicija u izumiranju
0

Svijet mističnih gejši opstaje još samo u Kyotu

Sarajevo-x.com
Gejše su danas rijetkost u Japanu
Gejše su danas rijetkost u Japanu
U Japanu je 1920. godine živjelo više od 80.000 gejši. Danas ih nema više od 2.000. Danas je gotovo nemoguće vidjeti pravu gejšu kako u svojim nanulama sitno korača ulicama Kyota. Ove neobične i egzotične umjetnice jedino su sada vidljive u 'Distriktu gejši'.

Ukoliko vam se posreći da sretnete jednu gejšu izvan distrikta, dobro se zagledajte u nju. Vjerovatno ćete nakon nekoliko trenutaka shvatiti da je to u stvari neka strankinja obučena u gejšu i ništa više.

Danas u Japanu mlade žene nisu toliko zainteresovane da se bave ovom autohtonom japanskom tradicijom. Radije će se odlučiti da uživaju u čarima i slobodama 21. stoljeća. Društvo se do te mjere modernizovalo da ni roditelji više ne prodaju svoje kćerke da postanu gejše, piše The Age.

Mnogi imaju pogrešnu sliku o tome ko su one i čime se zaista bave. Oni koji to ne razumiju doživljavaju ih kao prostitutke. Međutim, to je daleko od istine. One zabavljaju muškarce ali na skroz drugačiji način. Gejše su veoma cijenjene u Japanu i sastavni su dio elegantnog visokog društva.

One su zabavljačice i imaju tu mogućnost da opčine sve oko sebe, ne samo impresivnim poznavanjem japanskih umjetnosti nego i misterijom koja ih okružuje poput oblaka zamamnog parfema. Gejše mogu pjevati, plesati, svirati i još mnogo toga.

Micho se četiri godine pripremala za gejšu
Micho se četiri godine pripremala za gejšu
Micho je provela četiri godine obuke prije nego što je postala gejša. Ova 19-godišnjakinja je postala gejša zato jer joj se dopada kimono. Micho provodi nekoliko sati dnevno marljivo izučavajući tradicionalne japanske umjetnosti, kao što su ples, pjevanje, uređivanje cvijeća, serviranje čaja, kaligrafija i umjetnost razgovora.

Svaku noć oblači kimono težak i do 11 kilograma, izblijedi svoje lice rižinim puderom i intenzivno našminka lice. Nakon višesatnog spremanja obuva nanule i odlazi u jedan od obližnjih lokala gdje se služi čaj. Tu će njen talenat za ples u potpunosti doći do izražaja.

Svega 2.000 gejši je ostalo u Japanu
Svega 2.000 gejši je ostalo u Japanu

Micho kao i ostale djevojke koje požele da uđu u čarobni i mistični svijet gejši, spremne su da uče cijeli život. Nikad ne prestanu da se nadaju da će među mnogobrojnom publikom koja ih dolazi gledati pronaći ljubav svog života.