Moda i ljepota
0

Stvorena super kafa

Sarajevo-x.com
Meth Coffee, kompanija za prozvodnju kafe iz San Francisca, počela je sa proizvodnjom posebne vrste kafe za koju kažu da će biti revolucionarna za poklonike ove “crne tečnosti”.

Meth Coffee, kojeg kompanija na svom websiteu http://www.methcoffee.com/ promovira kao ''terapeutsko piće'', je mješavina arapskih i južnoameričkih zrna kafe uz dodatak substance koja je poznata kao ''yerba mate''. Yerba mate je prirodni stimulans koji se dobija iz lišća Ilex paraguariensis, biljne vrsta čija su prirodno staništa subtropska područja Argentine, Paragvaja, Urugvaja i Brazila. Mate se pravi tako što se osušeno lišće potapa u toplu vodu, a njegov ukus porede sa ukusom zelenog čaja. Yerba mate se može pronaći širom svijeta u prodavnicama zdrave ishrane.

Mate u sebi sadrži ksantine, alkaloide iz iste familije kao što su kofein, teofilin i teobromin (takođe poznati stimulansi koji su mogu naći u kafi i čokoladi).

Smatra se da mate imao fiziološki efekat na ljudski organizam koji se razlikue od onog koji uzrokuje kafa. On stvara mentalno stanje budnosti, ali bez nekih negativnih efekata koje stvara kafa, kao što su lupanje srca i uznemirenost.