Inovativan dizajn
0

Studentica šije haljine od vrećica čipsa

Sarajevo-x.com
U cilju zaštite i očuvanja životne sredine Rebekah Kirkland je osmislila krajnje neobičan i inventivan način recikliranja. Naime, ova studentica mode iz Velike Britanije kreirala je haljinu od vrećica čipsa.
Haljina je za kratko vrijeme postala pravi hit, a njena izrada Rebeku nije koštala ništa jer su joj sve prazne vrećice poklanili prijatelji i rodbina.

Rebekah lijepi stotine vrećica u slojevima kako bi spriječila njihovo cijepanje. Na dizjaniranje neobične haljine inspirirale su je upečatljive i živahne boje na vrećicama, a za šivanje samo joj je bilo potrebno dva mjeseca.

"Posvećena sam recikliranju i smanjenju otpada i zahvalna sam Leicester koledžu što mi je omogućio da izradim fantastičnu haljinu skupljajući otpad", kaže Rebekah, te dodaje da je u prostorijama univerziteta postavila kutiju u kojoj su njene kolege odlagalie prazne vrećice čipsa.

Izrada haljine nije nimalo lak zadatak jer je na mašini potrebno sašiti stotine vrećica pazeći da se ne poderu.

"Bio je to zahtjevan posao, ali je vrijedilo. I dok se modna industrija trudi da smanji količinu otpada, ja sam napravila korak dalje", kaže Rebekah.

Njena haljina osvojila je prvu nagradu na takmičenju Leicester univerziteta, a članovi žirija su njen dizajn ocijenili "inovativnim i funkcionalnim".