Moda i ljepota
1.4k

Stigle su Hidžarbike - barbike sa hidžabom

Klix.ba
Barbike su oduvijek poznate po dugoj plavoj kosi i vitkoj figuri, ali ovoga puta ih gledamo u sasvim drugom izdanju - s hidžabom.

Hidžarbike, kako ih je nazvala 24-godišnja autorica iz Nigerije, pojavljuju se na njenom Instagram profilu u različitim kreacijama.

Haneefah Adam je na ovu ideju došla prije osam sedmica kako bi probudila svijest ljudi o hižabu i inspirisala muslimanke širom svijeta. Ona svoje lutke odijeva u posebno šivenu odjeću i fotografiše ih.

Reakcije na njen projekat su sjajne. Mnogi na Twitteru poručuju da im se sviđa to što Haneefah radi, te da je odlično što se djevojke sada mogu poistovjetiti sa ovim lutkama.

"Čestitam na skretanju pažnje i poštovanje za posao koji radiš. Apsolutno sam ponosan na tebe", napisao je jedan od poštovalaca projekta Hidžarbi.

Neki su problematizovali korištenje samo originalne barbike svijetle kože, ali je autorica poručila da u Nigeriji nije mogla naći tamnoputiju lutku.

Ipak, bilo je tu i islamofobičnih komentara, ali oni ne dotiču mladu Haneefah koja se okrenula kreiranju web stranice i nada se da će jednog dana svoju Hidžarbiku moći prodavati zainteresovanima.