Zašto vas bole noge?
0

Stalno nošenje štikli dovodi do zadebljanja Ahilove tetive

Sarajevo-x.com
Britanski naučnici otkrili su zbog čega je ženama koje su navikle hodati u visokim potpeticama bolno i neugodno hodanje u ravnim cipelama.

Prema tvrdnjama ustaljenim u narodu, razlog bolnog hodanja u ravnim cipelama je u tome što neprirodan stav tokom hodanja u štiklama utječe na promjene mišića i tetiva oko članaka, te su naučnici odlučili testirati tu tezu.

U istraživanju koje su proveli naučnici sa Univerziteta Manchester Metropolitan učestvovalo je 11 žena koje su nosile štikle i 11 žena koje su hodale u ravnoj obući. Nakon toga ispitivan je položaj njihovih stopala i nogu.

Korištenjem magnetne rezonance naučnici su otkrili da ne postoji razlika u listovima na nozi među ispitanicama koje su nosile i koje nisu nosile štikle, ali ultrazvukom je otkriveno da je dužina mišićnih vlakana 13 posto manja kod žena koje su nosile cipele s visokim potpeticama.

Također, ustanovljeno je da žene koje nose štikle imaju znatno deblje i kraće Ahilove tetive.

"Zaključili smo da se kod žena koje dugo vremena nose štikle skraćuju vlakna na listu i dolazi do zadebljanja Ahilove tetive, zbog čega se smanjuje raspon pokreta gležnja", istakli su naučnici u istraživanju objavljenom u žurnalu "Experimental Biology".

Stručnjaci smatraju da je upravo skraćivanje vlakana na listu razlog zbog kojeg žene bole noge i stopala kada štikle zamijene ravnom obućom.

"Probajte da što češće visoke potpetice mijenjate cipelama sa manjim ili pak radite vježbe istezanja nogu kako biste spriječili skraćivanje vlakana i zadebljanje i skraćenje Ahilove tetive", savjetovao je ženama ljekar Brendon Brown.