Moda i ljepota
0

Šta treba znati o odjeći za rekreativno trčanje

Sarajevo-x.com
Sva odjeća za vježbanje treba biti lagodna omogućavati slobodu pokreta. Ne smije zatezati nigdje i onome ko je nosi treba osigurati osjećaj ugode i sigurnost u samog sebe. Takva odjeća u pravilu ne bi trebala biti ružna majica ili odvratna trenerka koju nikada ne nosite, osim ako zadovoljava sljedeće uslove...

Nikada nemojte koristiti gumirane ili plastične materijale koji sprječavaju isparavanje znoja, a samim tim i hlađenje tijela. Propusnost materijala mora biti dobra jer dizanje temperature tijela može biti opasno.

Najvažniji dio opreme su čvrste i udobne tenisice. Nemojte kupovati jeftine verzije tankog đona bez potpore za luk stopala. Ulaganjem u tenisice čuvate noge, koljena i zglobove. Izaberite one sa đonom koji ublažava udarce, odnosno sa "zračnim" đonom.

Uvijek se oblačine nešto lakše nego što vam termometar nalaže. Trčanjem i vježbanjem naše tijelo se zagrijava i brzo nam postane vruće. Pribjegavajte slojevitom oblačenju sa više tanjih odjevnih predmeta. Oni bolje čuvaju toplotu kada je hladno nego jedna debela majica, a kada vam je vruće možete je skinuti.