Moda i ljepota
0

Sporiji rast potrošnje energije u svijetu

FENA
Potrošnja energije u svijetu u 2006. je povećana za 2,4 odsto, prema rastu od 3,2 posto zabilježenom godinu dana ranije, navedeno je u godišnjem pregledu kompanije BP.

U izvještaju se, međutim, ukazuje da je rast potrošnje u Kini prošle godine bio izuzetno veliki - čak 8,4 posto. Prošlogodišnji rast traženje energije u svijetu bio je nešto iznad desetogodišnjeg prosjeka, s tim što je stopa rasta bila niža kod gotovo svih vidova energije izuzev nuklearne, navela je kompanija u Statističkom pregledu energije u svijetu.

Najveći rast potrošnje energije protekle godine zabilježen je u azijsko-pacifičkom regionu - za 4,9 odsto, dok je potrošnja u Sjevernoj Americi opala za 0,5 posto, s tim što je potrošnja u SAD bila niža za jedan odsto, a u Kanadi veća za 1,7 posto. U Evropi i Euroaziji ukupna potrošnja energije lani je povećana za 1,5 odsto u odnosu na 2005., prenio je AP.

U okviru Evropske unije, najveći rast potrošnje od 12,7 posto zabilježen je u Danskoj. U Portugaliji je taj rast iznosio 8,2 posto, dok su lani potrošnju energenata najmanje uvećale Švedska (6,9) i Slovačka (4,8 odsto). Kina je i prošle godine najviše doprinijela rastu globalne potrošnje energije, s rastom od 8,4 posto i sada učestvuje s 15 posto u ukupnoj potrošnji u svijetu. Uporno visoke cijene nafte doprinijele su da se smanji potrošnja tog energenta u zemljama uvoznicama, dok su zemlje izvoznice nastavile da povećavaju potrošnju.

Prosječna cijena evropske nafte tipa "brent" u 2006. bila je 65,14 dolara po barelu, skoro 20 odsto više nego u 2005, što je doprinijelo da svjetska potrošnja tog energenta lani bude povećana za svega 0,7 posto - najniži rast od 2001. i upola manje od prosječnog rasta u proteklih deset godina. Potvrđene rezerve nafte i gasa, koje su prošle godine neznatno smanjene, iznose 1,208 biliona barela što je za oko 15 odsto više nego prije jedne decenije.

Potrošnja uglja u svijetu lani je povećana za 4,5 posto, što je najveći rast među ugljovodonicima, prije svega zahvaljujući rastu kineske potrošnje za 8,7 posto. Potrošnja uglja u SAD u 2006. je smanjena, dok je u Britaniji i ostalim evropskim zemljama povećana treću godinu zaredom.

Korištenje nuklearne energije istovremeno je uvećano za 1,4 posto, uglavnom zahvaljujući većoj iskorištenosti i modernizaciji kapaciteta.

Korištenje solarne i energije vjetra nastavilo je da se povećava, mada s veoma niske osnove.