Unikatni i neobični komadi
106

Šoljice za kafu, kolači i časopisi inspiracija za nakit Irme Marković

Piše: A. Džaferović
Irma Marković sa kćerkom
Irma Marković, profesorica likovne kulture iz Sarajeva, svoju kreativnost i ljubav prema slatkim stvarima uspješno je pretočila u neobičan i zanimljiv nakit. Šoljice s kafom, kolačići, čajnici, časopisi i ostali predmeti uz koje se svakodnevno opuštamo, krase Irmine rukotvorine.

"Precious Jewelry je projekt kojim se bavim iz ljubavi prema slatkim stvarima koje mogu uljepšati svaki outfit mlade osobe koja se danas želi izdvojiti iz okoline u kojoj se nalazi, a detalji koje radim pomažu na tom putu. Kao profesorica likovne kulture sam na jedan način povezala struku i stvari koje volim da radim kako bih dobila estetski balans", priča Irma za portal Klix.ba.

Otkako zna za sebe voljela je stvarati. U petoj godini je napravila prvi ozbiljan crtež. "Na svježe okrečenom zidu sam naslikala malo stado ovčica sa tankim nogicama i tijelima kao oblacima. Tako je krenulo, a nastavilo se kroz Srednju umjetničku školu i Akademiju likovnih umjetnosti", kaže ona.

Nakon samo jednog pogleda na Irmin nakit jasno je da inspiraciju pronalazi u stvarima koje najviše razumiju žene. Ipak, ne ograničava se samo na ženski dio publike. Radila je modne dodatke za djecu u obliku broševa i dugmića.

"Većinom se sve odvija u glavi, a onda se naprave osnovne skice i paleta boja koja bi odgovarala određenim oblicima, a zatim počinjem modeliranje. Što se tiče veličine modela, uvijek nastojim da se držim istih veličina koje nisu prevelike za jedan dio nakita, ali opet da se primjete i kod posmatrača izazovu taj jedinstven osjećaj", govori Marković.

Od materijala koristi glinu, kao i kombinacije gline s plastikom, silikonom, ukrasnim tkaninama... Svaki komad njenog nakita je unikatan.

"Obično kupci naručuju nešto što su već vidjeli među mojim radovima, tako da se ja konstantno trudim da određenim izmjenama svaki komad napravim jednako dopadljivim, a uz to da zadrži prefiks unikatan", priča Irma.

Iako je izradu neobičnog i zanimljivog nakita počela tek prije mjesec dana, zainteresiranošću kupaca je i više nego zadovoljna.

"S obzirom na to da se kontakt sa kupcima bazira isključivo na Facebook stranici, veoma sam zadovoljna. Mislim da je bilo potrebno osvježenje, jer smo zatrpani nakitom masovne proizvodnje. Moj cilj je bio da izazovem jedinstven osjećaj kod kupca što posjeduje unikat te da se rukotvorine ponovo počnu cijeniti kao što je to bilo nekada", govori nam Irma, koja je osim pravljenju nakita posvećena odgajanju svoje kćerkice.