Moda i ljepota
48

Sociolozi: Žene na visokim potpeticama su privlačnije muškarcima

Klix.ba
Ukoliko žena očekuje pažnju i pomoć na ulici, onda treba nositi visoke potpetice, kaže autor francuskog Archives of Sexual Behaviour online dnevnika.

Grupa istraživača sa univerziteta u Lorienteu su u sociološkoj studiji od četiri dijela proveli niz eksperimenata koji pokazuju da se muškarci ponašaju ljubaznije i sa više naklonosti prema ženama koje nose cipele sa visokim potpeticama.

Muškarce su čak i testirali, pa je tako dijelom eksperimenta bila 19-godišnjakinja koja je u jednoj varijanti nosila visoke potpetice, a u drugoj ravnu obuću. Rezultat je sljedeći, više od 83 posto testiranih muškaraca su pokušali stupiti s njom u kontakt kada je nosila visoke potpetice, a samo 46,7 posto kada je bila u ravnoj obući.

Također, testirali su i to ko koliko će muškaraca priteću u pomoć ženi sa potpeticama. Pa su tako napravili eksperiment u kojem njoj ispadne rukavica na cesti. U toj situaciji 50 posto više muškaraca je pritrčalo i podiglo rukavicu ženi koja je bila u cipelama sa potpeticama, za razliku od iste situacije kada je bila u ravnim cipelama.

Spremnost muškarca da pomogne ženi na ulici u direktnoj je korelaciji sa visinom njenih potpetica, zaključuju sociolozi.

"Visina potpetica na ženskim cipelama ostavlja snažan utisak na ponašanje muškarca. Jednostavno rečeno, visoke pete čine žene ljepšima u očima muškaraca", navode sociolozi.