Moda i ljepota
0

Smrtonosni zagrljaji oca i kćeri

Sarajevo-x.com
Britanka Debri Brewer (47) koja tvrdi da je oboljela od raka, igrajući se kao dijete sa vlastitim ocem koji je na poslu svakodnevno bio u dodiru sa azbestom, podnijela je tužbu protiv Ministarstva odbrane Velike Britanije i zatražila naknadu od 112,000 eura.

Debri Brewer je u novembru prošle godine dijagnosticiran mezoteliom, rijedak oblik raka pluća kojeg uzrokuje izloženost oboljele osobe azbestu. Riječ je o smrtonosnoj bolesti koja se razvija tako što se formiraju maligne stanice u mezotelu, zaštitnom sloju većine unutrašnjih organa.

Nakon saznanja o zloćudnoj bolesti Brewer je podnijela sudski zahtjev za kompenzaciju zbog boli i patnje sa kojom je suočena. Iz ministarstva nisu htjeli komentarisati ovaj slučaj, ali je saopćeno kako će, ukoliko se utvrdi odgovornost ovog državnog tijela, osigurati isplatu kompenzacije u najkraćem mogućem roku.

Otac oboljele Britanke je 60-ih godina radio na brodogradilištu u Plymouthu punih pet godina, a prošle godine je umro od raka pluća prouzrokovanog azbestom.

Debri Brewer vjeruje da je bila izložena azbestu samo u djetinjstvu, dok se igrala sa svojim ocem koji se s posla kući redovno vraćao prekriven azbestnom prašinom.

Period od dolaska u dodir sa azbestom do pojave prvih simptoma raka pluća, poput respiratornih problema i oštre boli u prsima, obično traje tri desetljeća.

Još uvijek se ne zna tačno koliko intenzivna izloženost azbestu uzrokuje mezoteliom. "Ukoliko je riječ o intenzivnijoj izloženosti, čak i manja količina azbesta može dovesti do mezotelioma.", izjavio je dr. Jan van Meerbeeck, profesor torakalne onkologije na Univerzitetu Ghent u Belgiji.

Pored slučaja Debre Brewer, širom svijeta je bilo još nekoliko slučajeva oboljevanja od raka uslijed ograničenog dodira oboljele osobe sa azbestnom prašinom na odjeći članova porodice.

Brewer je izjavila kako je bijesna što je oboljela od mezotelioma. Nisam bijesna na svog oca, jer ni on nije znao. Imam troje djece i želim da budem tu kada me zatrebaju, ali sada ne znam hoću li biti tu.", dodala je.

Prognoze za osobe oboljele od mezotelioma nisu optimistične, budući da lijeka nema. Nakon pojave prvih simptoma oboljelim osobama u prosjeku preostaje još samo šest mjeseci do godina dana života.