Moda i ljepota
0

Sigurna kineska vakcina protiv ptičije gripe

FENA
Prvi testovi u Kini su pokazali da je vakcina protiv ptičije gripe koju su razvili kineski naučnici i isprobali na ljudima - sigurna, javili su ponedjeljak domaći mediji.

Istraživači su počeli rad na vakcini protiv virusa H5N1 prošle godine. Zdravstvene vlasti su saopćile da su spremne za početak masovne proizvodnje, ali da vakcina mora proći još proba prije nego što se proglasi sigurnom za ljude.

Probe s vakcinom izvedene su na šest dobrovoljaca u jednoj pekinškoj bolnici prošlog novembra i juna, javila je agencija Xinhua.

Istraživači su saopćili da se vakcina tokom testova "pokazala sigurnom i efikasnom", navela je agencija bez drugih podataka o testovima i planovima za daljnje eksperimente.

Testove je, prema agenciji, izveo Kineski centar za kontrolu i sprečavanje zaraza i kompanija Beijing Sinovac Biotech Co. Zdravstvene vlasti su saopćile da je vakcina namijenjena visokorizičnim grupama kao što su seljaci koji rade sa živinom.

Američki Nacionalni institut za alergije i infektivne bolesti također obavlja probe s ljudskom vakcinom za virus H5N1.

U Kini je zabilježeno 14 ljudskih žrtava od virusa H5N1, kao i na desetke epidemija među peradi u raznim dijelovima zemlje.