Moda i ljepota
0

Sherry umjesto crvenog vina za zdravo srce

NINA
Ako ne volite francusko crveno vino, probajte sherry, jer i to piće blagotvorno djeluje na srce, otkrili su španski stručnjaci.

Naučnici sa sveučilišta u Sevilli došli su do otkrića da sherry ima isti blagotvorni utjecaj na zdravlje ljudi kao i crveno vino, što znači da ima moć da zaštiti srce i spriječi infarkt.

Rezultati istraživanja na univerzitetu u Sevilli pokazali su da sherry smanjuje razinu lošeg kolesterola u krvi, a povećava razinu tzv. dobrog kolesterola. Osim toga, sherry sadrži polifenole koji štite od koronarne arterijske bolesti - uzročnika infarkta - koji se nalaze i u crvenom vinu. Polifenoli štite srce na taj način što ne dopuštaju lošem kolesterolu da se taloži na zidovima krvnih sudova.

Sherry također povećava proizvodnju "dobrog" kolesterola u organizmu, za koji medicinski stručnjaci smatraju da ne dopušta lošem kolesterolu da se taloži u arterijama, nego ga vraća u jetru, odakle se izlučuje iz organizma.

Eksperimenti su vršeni na štakorima, koji su svakodnevno pili količinu sherrya koja odgovara porciji od 150 ml sherry za odraslog čovjeka, dok je kontrolna grupa pila vodu ili etanol u vodi.

Nakon dva mjeseca, kod štakora koji su pili Sherry, povećala se količina dobrog, a smanjila količina lošeg kolesterola u organizmu.