Moda i ljepota
0

Sedam načina kako stvoriti naviku za vježbanjem

Sarajevo-x.com
Svi smo doživjeli situaciju kada se, nakon pogleda u ogledalo, odlučimo učlaniti u teretanu. Prvi dani u fitness klubu prođu brzo, vidite (ili umislite) prve rezultate, ali vježbanje vam dosadi te se vratite na kauč gdje vas čekaju čips i TV. Slijedi nekoliko savjeta kako stvoriti naviku za vježbanjem.

Sigurno se pitate kako neki ljudi imaju volje svako jutro ustati 30 minuta ranije i razgibavati svoje tijelo na ovaj ili onaj način, a vama se nikako ne da napustiti krevet. U čemu je njihova tajna?

Jedno je sigurno - ne radi se o disciplini i snazi volje. Te dvije osobine su kratkotrajne. Ono što funkcioniše jeste stvaranje navike jer je ona dugotrajna kategorija. Znači, navika je tajni recept!

Slijedi sedam savjeta kako stvoriti naviku za vježbanjem:

1. Postavite sebi cilj. Šta želite postići. Veće mišiće? Manju kilažu? Više snage? Bolju kondiciju?

Vježbanje se može koristiti u više svrha. Prije nego se učlanite u teretanu, postavite sebi određeni cilj. Nemojte pokušavati postići više stvari u isto vrijeme. Kada postignete jedan od svojih ciljeva, radite na ostvarenju sljedećeg.

2. Odredite sebi rok. Zabilježite realan datum do kojeg želite ostvariti postavljeni cilj. Zapišite svoj cilj i rok za ostvarenje na papir i okačite ga na mjesto na kojem ćete ga dnevno viđati. Dobro mjesto bi bilo u blizini vašeg kreveta.

3. Napravite plan. Kada si postavite cilj, morate ga poduprijeti planom rada. Neka on obuhvati stavke kao što su: Koje vježbe ćete raditi? Koliko puta sedmično ćete vježbati?

4. Vježbajte čim se probudite. Ako ste imali loš i naporan dan u školi, na fakultetu ili na poslu, nećete se moći nagovoriti da vježbate. Idealno rješenje je trenirati prije svakodnevnih obaveza.

5. Pridržavajte se svog plana rada. Naime, dani kada mislite da niste raspoloženi za vježbanje, ispostave se kao najproduktivniji. Možda je u pitanju veza između tijela i uma. Nemojte se služiti izgovorima. Što više vježbate, vaša navika postaje sve jača.

6. Vježbajte sa nekim ko je već stekao tu naviku. Ukoliko trenirate sa osobom koja nakon izvjesnog vremena prestane dolaziti u teretanu ili ići na jutarnje trčanje, velika je vjerovatnoća da ćete i vi ubrzo odustati. U suprotnom, ako trenirate sa nekim ko je "zagrizao", to vam može biti motivacija i izazov da ga sustignete.

7. Budite samouvjereni. Možete postići šta god želite ako vjerujete u sebe. Uz cilj i dobar plan, vaše samopouzdanje bi moglo porasti.

Naviku za vježbanjem moguće je stvoriti nakon trideset dana istrajnog rada. Prvi mjesec će biti razumljivo naporan, ali poslije toga, vaša navika preuzima kontrolu.