Moda i ljepota
55

Saznajte koje su kreacije bile najglamuroznije na ovogodišnjem crvenom tepihu

Piše: M. N.
Sabina Šabić
Sarajevo Film Festival svake godine donosi dašak glamura u glavni grad BiH. Crvenim tepihom prošetaju brojne poznate ličnosti koje svojim kreacijama izazovu pažnju ili oduševljenje, no, prema mišljenu poznate modne kreatorke Belme Tvico Stambol, još smo daleko od sjaja crvenog tepiha u Cannesu ili Hollywoodu.

"Prethodnih godina sam stalno kritikovala dame, a ponajviše gospodu. Ove godine su dame odlučile da iz svoje garderobe izvuku one haljine za koje inače kažu da nemaju prilike da ih obuku. Hvala Bogu pa imamo naš SFF i crveni tepih koji je najglamurozniji u regionu. Tako su žene koje su prodefilovale crvenim tepihom, bile one manje ili više poznate, posvetile ove godine više pažnju svom izgledu", rekla je Tvico Stambol za Klix.ba.

Bilo je tu mnogo kreacija, a neke su posebno oduševile poznatu modnu kreatorku.

"Izdvojila bih Sabinu Šabić, Maju Zećo, Auritu Agushi i Eminu Ganić na prvoj večeri festivala. Te kreacije predstavljaju sliku kako dame trebaju izgledati na crvenom tepihu. Bilo je tu i dosta haljina koje sam ja radila, ali je nezahvalno govoriti o svojim kreacijama i to prepuštam publici", rekla je Tvico Stambol.

No, uprkos glamuru, sarajevski crveni tepih je još daleko od onih svjetskih i bh. javnost i filmski radnici morat će još poraditi na svom stilu da bi dostigli puni sjaj.

"Nažalost što se tiče našeg crvenog tepiha, ako bih ga poredila sa drugim svjetskim tepisima, ipak smo daleko od toga. Tu također mislim i na goste festivala, koji sigurno kada odu na crveni tepih Cannesa, Berlina ili Venecije se ne pojavljuju ležerno odjeveni, jer je tu obavezno odijelo ili smoking za muškarce, a za dame elegantne haljine i odijela. Nadam se da će i SFF uskoro dostići taj nivo poštivanja crvenog tepiha i same manifestacije", kazala je poznata kreatorka.

Tvico Stambol je istakla kako je očekivala mnogo više od 20. SFF-a u modnom smislu, te da su gosti ispoštovali više popularni crveni tepih nego bh. građani.

"Ne razumijem nesigurnost naših prelijepih dama koje nemaju hrabrost da svoju ljepotu i stas pokažu u najljepšem svijetlu, kakvog crveni tepih zaista i zaslužuje. Bilo je i ove godine dosta lošeg i neprimjerenog dress coda, ali za to bi mi trebalo puno više vremena i nerviranja pa nećemo o tome", rekla je Tvico Stambol.

Priliku za popravni ispit poznatiimaju još večeras kada se zatvara 20. Sarajevo Film Festival. Očekuje se da će i večeras biti zabavno na crvenom tepihu kojim bi trebala prošetati nova lica.