Moda i ljepota
0

Savjeti za ljepšu i zdraviju kosu

Sarajevo-x.com
Kosa je često prvo što drugi ljudi primjete na vama i zato je bitno da i kosa, baš kao i lice, dobije odgovarajuću njegu, piše Riders Digest. Većina vlasi koje u toku života ispadnu, ponovo izrastu, no i pored toga veoma je važno kosu održavati zdravom i njegovanom. Evo šta činiti da bi vaša kosa uvijek izgledala lijepo:

1. Uzmite jedan zreli avokado i pomiješajte ga sa izmućenim jajetom, te smjesu nanesite na mokru kosu. Nakon 20 minuta isperite, a ponavljajte jednom sedmično za oštećenu, te jednom mjesečno za normalnu kosu. Ova maska vraća kosi sjaj i elastičnost.

2. Na plavu kosu nakon pranja nanesite sok jednog limuna i vaša kosa če dobiti prirodne pramenove koji će odlično izgledati na suncu.

3. U omiljeni šampon dodajte par kapi nekog eteričnog ulja po želji. Ulje će dati sjaj i svježinu, a vaša kosa će prekrasno mirisati.

4. Ukoliko imate izrazito suhu kosu, uzmite neko prirodno ulje kao što je maslinovo, kokosovo , jojobino ili bademovo ulje i natopite vrhove kose (izbjegavajte tjeme). Na glavu tad stavite plastičnu kapu, a preko zagrijan ručnik. Nakon pola sata kosu temeljito operite šamponom.

5. Provjeravajte koliko vam kose opada. Normalno je da dnevno gubite od 50 do 200 vlasi, ali ukoliko primjetite da vaša kosa opada u velikim količinama, odmah se javite dermatologu jer to može biti znak neke kožne bolesti, a možda i neke ozbiljne infekcije.

6. Muškarci koji primjete prve znake ćelavosti trebali bi nositi kratku kosu jer duža kosa i prikrivanje ćelavosti samo može pospješiti ćelavost ili je učiniti vidljivijom zbog čestog pranja i češljanja.

7. Budite štedljivi s preparatima za kosu kao što su lak, pjena ili gel koji pretežno slijepljuju kosu i čine da kosa izgleda neprirodno.

8. Napravite pauzu od minimalne četiri sedmice između dva farbanja kose, te kosu nakon pranja lagano omotajte umjesto da je trljate ručnikom. Oboje će produžiti 'vijek trajanja' vašoj kosi.

9. Ako pri ruci nemate neko adekvatnije sredstvo vrhove kose osvježite kremom za ruke, a ako ste u žurbi i nemate vremena da operete cijelu kosu uvijek možete smočiti samo vrhove te ih fenom stilizirati kako želite.

10. Masna kosa se ne mora prati jakim šamponima koji odstranjuju masnoće. Upravo suprotno, jaki šamponi mogu uzrokovati samo veće lučenje masnoće. Radije odaberite nježni šampon primjeren svakodnevnoj upotrebi.