Moda i ljepota
77

Savjeti kako da nanesete šminku za novogodišnju noć i izgledate savršeno

Piše: M. N.
Foto: E. H./Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Novogodišnja noć je prilika za žene da zablistaju u punom sjaju. Koliko je važan izbor odjeće i frizure, toliko je bitna i šminka kojom ćete istaći sve ono što vam je lijepo na licu, a sakriti nedostatke.

Svi eksperti za kozmetiku ističu da je najvažnija podloga.

"Dobra podloga i dobar puder su najvažniji. Za Novu godinu je dozvoljeno koristiti sve, od šljokica do jakih sjena, dugih trepavica i slično. Bitno je da se ne ističu i usne i oči, već jedno od to dvoje. Također, važan je dobar fiksator kako bi šminka bila postojana", kazala je Marija Okić, učenica za šminkera kod profesorice kozmetologije i docentice dermatologije Rijalde Mujanović Brajlović.

Bitno je da ispod šminke stavite dobru podlogu, ali najprije kvalitetnu kremu koja je dovoljno hranjiva, ali ne ostavlja mastan trag na licu. Kada koža upije kremu, nanesite tečni puder koji odgovara vašoj boji kože.

"Najčešća greška koju žene prave jeste što biraju pretamne nijanse pudera ili ga previše i nepravilno nanesu", istakla je Okić.

Dakle, bitno je da imate mjeru, da izaberete pravu boju i da nanesete puder tako da vam ne završava na granici kosti koja odvaja glavu od vrata. Ne zaboravite vrat i dekolte.

Kada su u pitanju sjene, za ovu noć možete eksperimentisati. Ukoliko vam se sjena nakuplja na pregibima kapaka, to možete izbjeći stavljanjem baze za sjene. Također, bitno je da to ne bude samo jedna nijansa određene boje.

Ako koristite eyeliner, olovku za oči ili tuš, bitno je da ga stavite uz trepavice, a ukoliko želite imati duže trepavice koristite umjetne.

Ukoliko želite da vam usne izgledaju punije, onda na uglove usana nanesite malo tamniji karmin, a na sredinu svjetliji, potom sve lijepo sjedinite prstom.

Šljokice možete koristiti u obliku sjene, eyelinera, karmina ili u kremama koje daju lijep sjaj.