Moda i ljepota
0

Sarajevo: Otvoren Centar za srce

FENA
Direktor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) dr. Faris Gavrankapetanović i premijer Kantona Sarajevo Denis Zvizdić otvorili su danas Centar za srce pri KCUS-u.

Otvaranjem Centra za srce KCUS-a pacijenti sa problemima na srcu će po prvi put imati instituciju u kojoj će biti tretirani na jednom mjestu, u kratkom vremenskom roku, odnosno znatno će se skratiti vrijeme čekanja za pojedine dijagnostičke i operativne procudere. Time će se znatno popraviti kvalitet pruženih usluga u invazivnoj kardiologiji i kardiohirurgiji.

Prema riječima direktora Gavrankapetanovića, vizija stvaranja Centra za srce u Sarajevu stara je 28 godina, a djelomično je ostvarena prije godinu dana jer KCUS ima 24 sata na dan prisutnu kardiohiruršku ekipu koja može izvesti i najkompliciranije operacije na srcu.

Osim prostora i tehnike, naglašava Gavrankapetanović, bilo je potrebno kompletirati osoblje koje je moralo proći edukaciju širom svijeta, u Njemačkoj, Italiji, Austriji, Japanu...

Prof. dr. Roland Hetzer iz Berlinskog centra za srce, koji je mnogo pomogao uspostavljanju Centra za srce KCUS-a, istaknuo je da je Centar KCUS-a vidljivi proizvod saradnje Berlina i Sarajeva.

Projekat uspješnog uspostavljanja Centra za srce KCUS-a u Njemačkoj se smatra uspješnim modelom saradnje, iako su mnogi u početku bili veoma oprezni, kazao je Hetzer.

Rezultat te saradnje, između ostalog, bilo je više od 400 operacija na srcu koje su zajednički izveli timovi iz Berlina i Sarajeva od početka saradnje.

Hetzer je naglasio da će se u budućnosti kardihirurgija mijenjati kako u tehnikama, tako i u vrstama bolesti koje tretira, čemu se treba prilagođavati, te smatra da je potrebno u bliskoj budućnosti u Sarajevu otvoriti i kardiohirurški centar za djecu, jer mnogo mladih u BiH treba takav tretman.

Na kraju je zahvalio vlastima Kantona Sarajevo na "nebirokratskom i neopstruktivnom" pristupu.

Premijer Kantona Sarajevo Denis Zvizdić je naglasio da je Centar za srce dio sveobuhvatnom projekta Vlade KS i KCUS-a, koji ima za cilj stavljanje u punu funkciju Kliničkog centra gdje će svoje mjesto naći još 16 hirurških oblasti.

Prema njegovim riječima, Vlada KS je od početak bila uključena u ovaj projekt za koji je izdvojila dva miliona KM te osigurala kredit od 15 miliona dolara.

Ipak, naglasio je Zvizdić, najvažnije je da Centar za srce raspolaže sa kvalitetnim kadrovima koji će omogućiti liječenje na svjetskom nivou.