Moda i ljepota
1

Sarajevo Fashion Week otvorili mladi kreatori

FENA
Sarajevo Fashion Week otvoren je sinoć u Domu mladih Centra Skenderija videoprezentacijom marketinške agencije "Creative.24/7" o internacionalizaciji bh. mode na svim meridijanima.

Na reviji mode prezentiran je jedinstveni bh. brand pod nazivom "Ar". Prva dizajnerska kolekcija koju je pod imenom "Ar" prezentirao kroz svoj osoben rukopis Adnan Hajrulahović Haad, namijenjena je samosvjesnoj poslovnoj ženi koja kombinirajući razne odjevne elemente spaja vrlo uspješno jutro, dan i večer, saopćeno je iz Direkcije Sarajevo Fashion Weeka.

Kolekcija za ženu bazirana je na crno-crvenoj koloristici. Crna boja kao vječno elegantna predstavlja čistotu ovog svijeta. Crvena je boja krvi, vina, energije i strasti. Uz zvuke francuske šansone i lepršavu romantičnu notu Haadovih modela ova je revija postigla željenu mjeru.

Mušku kolekciju za poslovnog muškarca pod brandom "Ar" potpisuje najuspješnija bh. tekstilna kompanija "Borac" Travnik nazivajući je "bosantino". Kolekcija je naglasila muškost i samouvjerenost modernog muškarca koji kroz sportski, ali i klasičan stil ne robuje trendovima. Brend "Ar" je komercijalan, namijenjen masovnoj proizvodnji.

Istu noć su predstavljeni modeli mladih dizanjera sarajevske Tekstilne škole, Fakulteta u Bihaću, te fakulteta iz regiona (Beograd, Zagreb, Ljubljana), kojim je ispunjena osnovna intencija SFW-a - realizacija mladih kreativnih umjetnika.

Modeli Tekstilne škole Sarajevo odisali su mladenačkim kombinacijama u kojima je preovladavao laneni materijal u raznim nijansama s efektno izvučenim vanjskim džepovima preko kapri hlača. Također, tu su bile i vješto krojene, moderne crno-bijele i crveno-crne kombinacije.

Odsjek za tekstil i odjeću Tehničkog fakulteta Bihać predvođen profesoricom Slavicom Kezunović prezentirao je nekoliko vrlo umješnih kreacija koje potpisuju Jasmina Kadić, Majda Ćatigušić, Almina Bešlagić, Nada Studen i Nizara Mehmedović.

Svaka od viđenih kreacija imala je već prepoznatljiv štih, dok su vrlo znalački postavljene i kao cjelina. Posebno treba istaći buntovne i revolucionarne kreacije Jasmine Kadić koja je dobila čak i javnu podršku gosta večeri renomiranog njemačkog dizajnera Otta Kerna.

Također je zanimljive kreacije priuštila i Jovana Puzović s kolekcijom "rađanje Venere u začaranoj šumi", koja nosi duh čarolije, zagonetnosti i magije. Upotrebom prirodnih materijala ukrštanih s floralnim vezenim motivima, kreatorica otvara pred gledatelja beskrajnu maštovitost.

Anita Šunjić iz Makarske kolekcijom "Me" izrazila je mladu ženu u poslovnom svijetu koja se teško snalazi u "velikoj igri". Kolekcija je napravljena od prirodnih materijala te od tafta i satena.

Poseban gost SFW-a bio je na Zapadu iznimno poznati i respektirani njemački dizajner Otto Kern.

U Domu mladih Skenderija večeras će svoje modele predstaviti modna kuća "Bellissima", čiju je ovogodišnju kolekciju autorski potpisala bh. dizajnerka Amna Kunovac-Zekić. Posjetioci će također imati priliku vidjeti i originalne kreacije Ate Omerbašić te Slavice Aleksijev.