Moda i ljepota
8

Sao Paulo - grad koji se oslobodio reklama

Sarajevo-x.com
U Sao Paulu nema postera, nema reklama, nema letaka. Gradski saobraćaj oslobođen je reklamnih slogana, u Sao Paulu vlada totalno bezreklamna zona i sve to zahvaljujući gradonačelniku Gilbertu Kassabi koji je uveo tzv. "zakon čistog grada".

Sve ovo zvuči kao san mladih aktivista, zakletih protivnika mainstreema koji se bore protiv globalizacije, no ovaj san je za brazilski grad Sao Paulo postao stvarnost. Zakon čistog grada stupio je na snagu u septembru prošle godine. Prije sprovedbe zakona, u Sao Paulu je bilo više od 8.000 billboarda, a većina njih postavljena je nezakonito. Plakati su umnogome kvarili izgled grada te je stoga, gradonačelnik Kassab odlučio uvesti zakon koji će se boriti protiv ovakvog ugrožavanja gradskog izgleda.

Kassab je međutim odlučio ukloniti ne samo ogromne plakate već sve marketinške postere i letke. Ovim zakonom obuhvaćeni su dakle i gradski prijevoz te taksisti koji ne smiju nositi bilo kakve marketinške poruke i njihov dizajn ne smije sadržavati nikakvu sponzoriranu reklamnu poruku.

"U gradu koji ima 11 miliona stanovnika teško je razlučiti koji su plakati legalno postavljeni, da li su plaćeni porezi kada se postavljaju reklame na vozila gradskog saobraćaja i taxije. Mislim da ćemo ovim zakonom dobiti ljepši grad i zaustavit ćemo nezakonito postavljanje reklama“, objasnio je Kassab.

[SLIKA]1[/SLIKA]Reakcije brazilskog Udruženja oglašivača bile su burne i pune nevjerice. U zvaničnoj izjavi koju su objavili 2. oktobra nakon što je zakon stupio na snagu stoji da je on "apsolutno nerealan, neefikasan i diskriminirajući". Iz udruženja su također skrenuli pažnju na mnoštvo malih preduzeća koji su zbog ovog zakona osuđeni na propast te procijenili vjerovatni novčani gubitak od 133 miliona američkih dolara. Također su naglasili da stupanjem na snagu ovog zakon, oko 20.000 ljudi će sigurno ostati bez zaposlenja.

Fotograf Tony de Marco dokumentirao je ponovno rođenje Sao Paula kao čistog grad. "Skidanjem postera i plakata otkrivena je nevjerovatna arhitektura na koju bismo trebali biti ponosni. Ne smijemo skrivati svoje građevine, one zaslužuju da budu viđene", naglasio je Tony.