Moda i ljepota
29

Samra Menzilović oduševila toaletama oplemenjenim tradicionalnim detaljima

Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Drugu večer 31. Nivea BH Fashion Weeka, koji organizuju Udruženje manekena i modnih kreatora BiH te Modna agencija ABC Models, obilježila je prava raznolikost domaće modne scene.

Nazvano "Večer umjetnika" sinoćnje predstavljanje modnih dizajnera obilovalo je inovativnim dizajnom, bojama i krojevima.

Uoči zvaničnog programa, modni performans je imala mlada dizajnerka Hana Sirćo sa svojom kolekcijom "New me". Kolekcija je namijenjena osobama sa invaliditetom i to onima koje su vezane za invalidska kolica. Hanina kolekcija je prva ove vrste u regionu i napravljena je od najkvalitetnijih materijala ( vuna, svila, pamuk) i kreirana na način da bude ugodna za nošenje i laka za oblačenje, a ujedno moderna i zavodljiva.

Večer je otvorena modnom revijom Samre Menzilović-Ćatić, kojoj je ponovo pošlo za rukom da oduševi prisutne kolekcijom. Zanimljivo je da je ova kreatorica za vrijeme modne revije imala bend uživo na čelu sa Geronimom, a jedan od članova benda bio je i Samrin suprug Mirsad Ćatić. Izlazak djevojaka na modnu pistu pratila je sjajna koreografija, a ova kreatorica nam je predstavila reviju svečanih toaleta oplemenjenih detaljima tradicije BiH.

Senada Brković pokazala je svojom revijom publici da njeno vrijeme tek dolazi, Za predstojeću sezonu pripadnicama ljepšeg pola preporučila je suknje svih dužina. Boje koje preovladavaju kolekcijom su ljubičasta u kombinaciji sa sivom te neizostavna crna.

Kolekcija "Girl on fire" Elvire Ćatić bila je zaista iznenađenje na drugoj večeri Nivea BH Fashion Weeka. Nespojivo, a ipak nosivo, bila je tema kolekcije. Kreacije su izrađene od zapaljivih materijala, kesa, papira i najlona.

"Girl on fire" predstavlja djevojku punu života, ali i opasnoti koje život nosi. Da je njen dizajn itekako prepoznatljiv i cijenjen na modnoj sceni pokazala je sinoć i Nadina Kovač, koja je za zaštitno lice nove kolekcije izabrala bivšu Miss BiH Irnu Smaku. Neprolazna ženstvenost i suptilna elegancija odlike su stila kojem ova kreatorica teži, ali i ono što preporučuje. Sudeći prema gromoglasnom aplauzu po završetku revije, Nadina je svoj stil i kreativnost uspješno prenijela na publiku.

Lovely Unuique kolekcija Mostarke Marije Perić je dokaz da modna revija zaista ne mora biti stereotipna. Zvanice fashion weeka su je posmatrale sa posebnom pažnjom jer ju je pratio neobičan perfomans manekenki. Marija je pokazala težnju ka raznolikosti pokazavši i velike ženske torbe namijenjene svakodnevnici, ali i svečane male torbice za posebne prilike.

Lekciju nadolazećim generacijama svojom kolekcijom odjeće održala je uspješna kreatorica Albina Yigit Dželalagić, specijalna gošća iz Turske. Albina, jedna od najboljih studentica Fashion Design Lassale İnternational Academy, kanadske akademije modne umjetnosti, koja je 38. na listi najprestižnijih univerziteta na svijetu. Revijom '60-ih pokazala je zašto njene kreacije najeminentnije ličnosti Turske smatraju kao stvar prestiža.

Albinin gost na reviji bio je njemački modni dizajner KAAN, Kagan Ozmen, umjetnik koji je radio dugo na projektu dizajna i reklamnim kampanjama svjetskog neprolaznog brenda COCA COLA.

Interesantno je da Albina već 4. novembra, na dan svečanog zatvorenja 31. Nivea BH Fashion Weeka, u Turskoj ima modnu reviju tradicionalnih viktorijanskih kostima, ali i da je prihod od prodaje kolekcije planiran u dobrotvorne svrhe.

Nakon revija za zvanice je održan After Party, a ko je sve bio pogledajte u našoj Nightlife galeriji.

Više fotografija sa same revije pogledajte također u našoj Nightlife galeriji.