Već je na naslovnici Voguea
0

Samantha je prva Aboridžanka koja će postati supermodel

Sarajevo-x.com
Samantha Harris
Samantha Harris
Kći Aboridžanke i Nijemca, Samantha Harris (19) pojavila se u šou koji je dio australskog Fashion Weeka, noseći kreacije australskih dizajnera kao što su Lisa Ho, Camilla, Dion Lee i Alex Perry.
Samantha Harris
Samantha Harris
Ovog mjeseca će se naći na naslovnici australskog Voguea i tako postati druga Aboridžanka kojoj je to pošlo za rukom, a prva nakon 17 godina.

Stoga, sve više je izgledno da bi tinejdžerka sa Zlatne Obale u Queenslandu mogla postati prvi aboridžanski svjetski supermodel.

Kirstie Clements, urednica australskog Voguea, rekla je kako Samanthin izbor nema nikakvu političku pozadinu, odnosno nije izabrana da bi list pobrao tu vrstu poena, piše list Telegraph.

"Njena prirodna elegancija je bila presudna. Ona ima kvalitet da postane supermodel, vrlo je visoka i zgodna i ima lijepu kožu", rekla je ona.

Dodala je kako je Samantha kod sebe razvila vrijednosni sistem koji nije zasnovan na materijalnom, zbog čega "može biti sretna".

Samantha se počela baviti modelingom već s 13 godina, no, put do vrha nije bio jednostavan. Dok su drugi nade u prolaz na audiciji polagali u skupu odjeću, ona i njena majka Myrna su u second-hand šopovima tražile odjeću koju su mogle priuštiti.

Myrna Harris danas kaže da se njena kćerka morala boriti za uspjeh, ali "vrijedilo je".

"To je bila prava borba, nismo imali auto, kao ni prevoz, a kastinzima u Brisbaneu smo mogli prisustvovati zahvaljujući prijateljima koji su nam davali smještaj", rekla je Myrna i dodala:

"Samantha nije imala lijepu odjeću, ali je sve nadomještala svojom ljepotom".

Samantha, čiji je uzor Naomi Campbell, oduševljena je stečenom slavom.

Dok njena karijera ide uzlaznom putanjom, ona se nada kako će svojim primjerom inspirisati druge mlade djevojke, Aboridžanke, da slijede svoje snove.

"Moj uspjeh im pokazuje da mogu učiniti šta god žele, jednostavno moraju pokušati" rekla je Samantha, te poručila onima koji žele ostvariti svoje ciljeve da ne odustaju zbog prepreka.