Moda i ljepota
0

Rim želi postati prijestonica mode i glamura

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kada je prije 17 godina modni dizajner Valentino spakovao svoje kofere i napustio Rim kako bi zavladao modnim pistama Pariza, Rim je prestao biti glavni grad mode. Samo nekoliko modnih kuća ostalo je u Rimu, gradu koji je nakada bio središte glamura i utjelovljenje fraze "La Dolce Vita".

U sjeni Milana i Pariza, Rim je načinio novi korak u pokušaju da vrati glavna modna zbivanja pod svoje okrilje. Naime, članovi Udruženja modnih radnika Rima namjeravaju svoju pažnju usmjeriti na nove, mlade dizajnere sa Srednjeg Istoka i Azije.

"Mi zapravo ne želimo pokušati konkurirati sa Milanom ili Parizom. Rim je pravo mjesto za mlade umjetnike i stiliste", izjavio je za Reuters Stefanio Dominella, predsjednik Udruženja "AltaRoma" koje dva puta godišnje organizira rimsku sedmicu mode.

Novi rimski entuzijazam ipak nailazi na dosta skeptičnih promatranja. Tako etablirani dizajner Renato Balestra vjeruje da modnoj industriji uistinu trebaju novi talenti, ali da Rim uprkos tome mora biti jako pažljiv da ne bi promovirao "sve i svašta".

Rim je vjerovatno pravi korak ka željenom pravcu načinio onoga trena kada je odlučio biti domaćin proslave 45. godišnjice rada slavnog Valentina. Prošlog vikenda je na tu ceremoniju u čast velikog dizajnera došao veliki broj poznatih ličnosti i etabliranih imena i modne industrije.