Moda i ljepota
1

Revijom kostima otvoren Evropski festival dizajna

Sarajevo-x.com
(Foto: Fotoservis)
U sarajevskom Domu mladih sinoć je svečano otvoren Evropski festival dizajna - Sarajevo Fashion Week, a posjetioci su imali priliku uživati u revijama kostima Vanje Popović i Nevene Milovanović.

Kostimografija kao značajna oblast dizajna, neizostavna karika u lancu bitnom za dobru predstavu i film, sinoć je bila prva na repertoaru bogatog programa.

Prvom revijom kostima Nevene Milovanović iz svima znanog serijala Miris kiše na Balkanu, koji na svoj jedinstven način veže Sarajevo i Beograd sa ostalim centrima svijeta, prikazana je nošnja i moda iz perioda od 1915. do 1945. godine.

Pomenuti period je vrijeme najvećih promjena u modi od dužine, forme, boja kao i skromne forme iz ratnog perioda. Naravno da ta revolucija mode i sve te promjene prati promjene i mjenjanje asessoara, frizura i muzike. Na originalan i atraktivan način nastojala se oživjeti i prezentirati kultura odijevanja i svakodnevnog života naroda koji je živio u različitim vremenskim periodima u Sarajevu.

Nakon toga su predstavljeni kostimi poznate bh. kostimografkinje Vanje Popović koja u svijetu dizajna egzistira preko trideset godina. Kostimi su iz predstava Katarina Kosača, Ježeva kućica, Ožaloščena porodica. Popović spada u red najznačajnijih likovnih stvaralaca bh. teatra.

Stvaralački opus u oblastima scenografije i kostimografije, realizirala je ne samo u Bosni i Hercegovini nego i u gotovo svim značajnijim teatarskim sredinama bivše Jugoslavije.

U svojoj umjetničkoj karijeri realizirala je više od 500 scenskih projekata različitih žanrovskih i stilskih usmjerenja, kako u teatrima, tako i na televiziji i filmu. Dobitnica je Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva, nagrade za kostim na Sterijinom pozorju u Novom Sadu, te za scenografiju na Marulićevim danima, kao i više od trideset stručnih nagrada za kostimografiju i scenografiju na raznim nivoima produkcije festivala i smotri. Na XIV Zimskim olimpijskim igrama Sarajevo '84 kreirala je kostime za svečanosti otvaranja i zatvaranja igara.

Za kraj su nam predstavljene nove kolekcije sportske modne kuće PUMA i modne kuće N Fashion.