Evropski festival dizajna
0

Revije mladih dizajnera u Sarajevu

Sarajevo-x.com
Večeras će u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu biti upriličeno otvaranje desetog po redu Evropskog festivala dizajna, a prva noć festivala pripast će mladim i afirmiranim dizajnerima iz BiH i drugih zemalja regiona.

Teme večerašnjeg modnog showa su kostimografija u dizajnu te modni, historijski i eksperimentalni kostimi. Na ovoj javnoj prezentaciji učestvuju Akademija likovnih umjetnosti Sarajevo, Škola primjenjenih umjetnosti Sarajevo, Srednja tekstilna škola Sarajevo, Visoka tekstilna strukovna škola za dizajn, tehnologiju i menadžment Beograd (sa temom transportovanje formi španskog renesansnog kostima), Akademija primjenjenih umjetnosti Beograd (eksperimentalni kostim), te Visoka strukovna škola za dizajn Ljubljana.

Evropski festival dizajna Sarajevo Fashion Week je postao i opstao zahvaljujući ponajviše Ameli Radan, direktorici manifestacije i jednoj od vodećih ličnosti naše modne scene.

"Ovaj festival je jedan od najposjećenih festivala, deset godina kontinuirano držimo taj prestiž, jer je program toliko bogat i raznovrstan da ne postoji neko ko se ne bi pronašao u tih sedam dana. Zaista je publika uvijek pridavala značaj manifestaciji, ostavljala poseban prostor za te dane i željela biti dio događaja. Mi smo, s druge strane, ponosni što smo uspjeli održati tradiciju i što pružamo šansu mladim ljudima da se predstave", kazala je za Sarajevo-x.com Amela Radan.

Upravo zahvaljujući njenoj želji da vrati ugled tekstilnoj industriji i konfekcijskim kućama u BiH, koju je ova industrija imala u regiji u godinama prije rata, oko projekta Evropski festival dizajna i SFW Studio Fashion okupljaju se talentirani, kreativni bh. dizajneri koji svoju promociju vide u saradnji sa konfekcijskim kućama iz BiH.