Britanski doktori
0

Ravna obuća i japanke uzrokuju 200.000 povreda godišnje

Sarajevo-x.com
Iako u usporedbi s cipelama visokih potpetica japanke ne izgledaju nimalo opasno, svi koji ih nose trebaju dobro razmisliti prije nego što se ponovo odluče da ih obuju.

Britanska nacionalna zdravstvena organizacija godišnje potroši 40 miliona funti na liječenje povreda koje uzrokuje ravna obuća.

Više od 200.000 Britanaca posjeti svog doktora ili završi u bolnici nakon što se povrijede pri padu u japankama. Pate i od dugotrajnih problema uzrokovanih čestim nošenjem ovakve obuće.

Nekada su bile predviđene samo za plažu, a sada su mnogima postala najdraža ljetna obuća. Tokom ljeta, nosi ih 15 miliona Britanki, piše "Daily Mail".

Naučnici tvrde da japanke tjeraju ljude da mijenjaju način hoda, pa umjesto da pri hodanju opterećavaju petu, oni opterećavaju vanjsku stranu noge.

Mike O'Neill, glasnogovornik asocijacije podijatara, izjavio je da oni koji nose japanke "koračaju oslanjajući se na vanjsku stranu noge, zatim okreću noge prema unutra, praveći pritisak na zglob i tako ga slabeći".

Nedostatak potpore uzrokuje bolove i u unutrašnjosti stopala i donjem dijelu noge. Ako niste navikli da nosite japanke, uzrokovat će vam i žuljeve.

Doktori zaključuju da su japanke loše za naše noge jednako kao i cipele sa visokim potpeticama.