Moda i ljepota
0

Pušenje skraćuje ljudski život za deset godina

NINA
Pušači umiru u prosjeku deset godina ranije od nepušača, ali ako uspiju ostaviti cigarete u 50. godini, produžit će sebi životni vijek za pet godina, pokazalo je istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji.

Kako je prenijela agencija AFP, istraživanje je sprovedeno na 34.449 britanskih liječnika tijekom pedeset godina, a podaci su objavljeni u utorak u medicinskom časopisu British medical journal.

Istraživanje, koje je 1951. pokrenuo profesor Richard Doll s Oksforskog sveušilišta, pokazalo je da su muškarci rođeni u razdoblju od 1900. do 1930., koji su pušili tokom cijelog svog života, umrli u prosjeku deset godina ranije od svojih vršnjaka koji nikada nisu zapalili cigaretu.

Prestankom pušenja u 60., 50., 40. ili 30. godini omogućit će pušačima da ''uštede'' od tri do deset godina života. Osoba koja ostavi pušenje s trideset godina, praktično anulira opasnost od prerane smrti zbog duhana, navodi profesor Doll, koji danas ima 90 godina.

Rak pluća i druge bolesti dišnih puteva ili tumori, kao i kardiovaskularni poremećaji, glavni su uzročnici smrti pušača. Prvi rezultati ovog istraživanja, objavljeni 1954., već tada su uspostavili vezu između duhana i raka.

Ovo istraživanje, vođeno tokom pedeset godina na istim liječnicima, potvrdilo je postojanje dugoročne opasnosti od cigareta, ali i mogućnost da se ona smanji prestankom pušenja.

Gotovo polovina dugogodišnjih pušača koji su bili obuhvaćeni ovim istraživanjem umrlo je zbog duhana.