Moda i ljepota
417

Punačke manekenke osvajaju svijet: Stiže li nova era u modnoj industriji?

Klix.ba
Kad je modna agencija Ford models 2013. godine zatvorila svoj odjel za plus size manekenke, pet njenih članica odlučilo je udružiti snage i osnovati grupu ALDA, kako bi kolektivno promovisale različitost u modnoj industriji.

Njene osnivačice su Ashley Graham, Danielle Redman, Inga Eiriksdottir, Julie Henderson i Marquita Pring, a manekenke su dale veliki intervju za februarsko izdanje BUST magazina u kojem govore o svojim poimanjima ženske ljepote.

"Zvali su me plus size modelom 15 godina. Ne stidim se toga, zapravo me nije ni briga, uredu je ako me želite zvati plus size modelom, ali na kraju dana, ja znam ko sam. Ja sam model", kaže Ashley Graham, jedna od poznatijih svjetskih "punačkih" manekenki.

"Moda diktira toliko mnogo stvari u našim životima, a djevojčice odrastaju pod subjektivnim utjecajima trendova o tome šta je ljepota. Naš moto je - svaka žena je prelijepa", poručuje Julie Henderson.

I iako se čini kako ove žene nemaju veze sa plus size definicijom, one su zapravo punačke u odnosu na mršave modele koje modni dizajneri uglavnom biraju. Plus size manekenke su u posljednje vrijeme pronašle svoje mjesto pod suncem, a granice se lagano pomjeraju, što se može vidjeti i na primjeru Tess Holliday, najkrupnije plus size manekenke koja radi za poznatu modnu agenciju.

Pored toga, ne zaboravimo i trend velikih stražnjica koji je obilježio 2014. godinu, a gdje su ideale ženske ljepote počele predstavljati raskošne ljepotice poput Kim Kardashian, Nicki Minaj, Jennifer Loperz, Iggy Azaleae...