Moda i ljepota
161

Prva zabava pletenja u Sarajevu i stolnjak sa srmali vezom

FENA
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Članice udruženja "Udružene" večeras su u Sarajevu upriličile zabavu pletenja "Knitting Party" na kojoj su pokazale tehnike pletenja, veza i heklanja.

"Predstavljeni su i ručno rađeni modni artikli iz naše kolekcije kao i modeli iz kolekcija stranih dizajnera za koje rade 'Udružene'. Riječ je o grupi dizajnera iz Norveške, koji su osnovali projekat 'Project Sarajevo', a radimo i za austrijskog dizajnera Muhlbauera i francusku dizajnericu Michaelu Buerger", izjavila je osnivačica udruženja Nadira Škaljić.

Izrazila je zahvalnost partnerima - ambasadama Norveške i Švicarske.

"Već dosta godina podržavamo 'Udružene', jer se želimo pobrinuti o ženama koje su u teškoj situaciji ili imaju problematičnu prošlost. Ovo je mjesto na kojem se mogu okupljati, razgovarati i dijeliti iskustva zajedno pletući. Uz to one ostvaruju i ono najvažnije - profit", kazala je ambasadorica Norveške u BiH Vibeke Lilloe.

Na zabavi je pažnju mnogobrojnih posjetitelja privukao stolnjak koji tradicionalnim sarajevskim vezom srmom veze Munevera Arslanagić, članica Udruženja.

"Stolnjak se radi tehnikom zlatnog ili tzv. srmali veza na pamuku i u tradicionalnim floralnim motivima, koji potiču iz 16. stoljeća. Za njegovu izradu potrebno je 400 sati preciznog rada", istakla je Arslanagić.

Prihod od prodaje stolnjaka, čija je početna cijena 1.500 KM bit će upućen nevladinoj organizaciji SOS Dječija sela BiH.

U vezenju kao i drugim sadržajima na prvoj zabavi pletenja uživali su posjetitelji svih generacija, koji uglavnom nisu mogli odoljeti a da ne kupe neki od modela koje su izradile Udružene.

Neke od izloženih rukotvorina kupile su američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack i francuska ambasadorica u BiH Claire Bodonyi.