Moda i ljepota
0

Prva samostalna operacija laparaskopski asistirane vaginalne histerektomije

FENA
Tim ginekologa Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC-a Tuzla, predvođen doc. dr. Dženitom Ljucom, šefom Odjela ginekologije, jučer je prvi puta samostalno izveo operativni zahvat laparoskopski asistirane vaginalne histerektomije. Riječ je vrlo složenom operativnom zahvatu koji predstavlja trend u ginekološkoj kirurgiji, priopćeno je s UKC-a Tuzla.

Zbog prolapsa materice sa velikim cistocelom (spad materice), operirana je 66- godišnja pacijentica, kojoj je rađen kombinirani operativni zahvat. Prvo su laparoskopski, bez reza na trbušnom zidu, kroz tri manja otvora, a pod kontrolom kamere, odstranjeni jajnici i tube, te izvršen potpuni uvid u stanje unutarnjih organa trbušne duplje. Potom je vaginalnim putem odstranjena materica i reponirana (vraćena) mokraćna bešika u funkcionalno stanje.

Ovakav zahvat je na UKC-u Tuzla ranije rađen uz pomoć prof. dr. Andreja Omahena iz Ljubljane, a ovog su puta tuzlanski stručnjaci operaciju izveli potpuno samostalno.

"Jako sam ponosna na tim ljekara i sestara Odjela ginekologije, koji je uspio samostalno izvesti jedan ovako složen zahvat, koji našu kliniku svrstava u red visokospecijaliziranih ustanova u kojima se rade najkompliciraniji zahvati", izjavila je doc.dr. Dženita Ljuca.