Bagdad
3

FOTO / Prva frizerska i modna revija od početka američke invazije

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
U Bagdadu, glavnom gradu Iraka, je održana prva modna revija od početka invazije Sjedinjenih Američkih Država. Revija bi mogla predstavljati konačan preokret u društvenom životu stanovnika ovog grada.

Ova kozmetička, frizerska i modna revija je održana prošlog vikenda. Iako se na modnoj pisti pojavilo nekoliko modela u najnovijim kreacijama, revija je više bila fokusirana na talent i umijeće iračkih frizera i kozmetičara, prenosi AFP.

Foto: AFP
Foto: AFP
Tokom sektaškog rata, koji je uslijedio nakon okupacije SAD-a 2003. godine, mnogi ekstremisti su napadali ključne ljude iz modne industrije. Religijski poglavari su tjerali frizere, stiliste i modne dizajnere iz gradova i uništavali njihove poslovne prostore. Ženama je naređeno da promijene svoj izgled i da se okrenu vjerskoj nošnji.
Foto: AFP
Foto: AFP
Međutim, kako je vrijeme prolazilo, žene u Iraku su osjetile potrebu da se vrate međunarodnim korijenima za modu i stil. Poboljšanje sigurnosne situacije u zemlji je značilo da se osobe iz svijeta mode mogu vratiti kućama i ponovo pokrenuti svoje poslove.
Foto: AFP
Foto: AFP