Moda i ljepota
0

Prof. Dr. Ryd iz Švedske na sarajevskoj Ortopediji

FENA
Ekipa ljekara s Karolinske klinike Stocholm u Švedskoj, predvođena prof. dr. Leifom Rydom, boravi na Klinici za ortopediju i traumatologiju Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo, a u okviru ove posjete, zajedno s ovdašnjim ljekarima, trebalo bi da urade desetak artroskopskih rekonstrukcija ligamenata uglavnom kod mladih ljudi.

Profesor Ryd i ovdašnji ljekari danas su u susretu s novinarima, u pauzi operacija, kazali da se radi o čestoj povredi ligamenata koljena koja je najčešća kod sportista. Ukoliko se te povrede adekvatno medicinski ne zbrinu, mogu izazvati degenerativno oboljenje koljena i prestanak bavljenja sportom.

Profesor Ryd je istaknuo veliki interes domaćih ljekara za usvajanje novih tehnologija, te da su ovdašnji ljekari u više navrata bili na edukaciji u Švedskoj.

Domaći ljekari su apelirali na predstavnike bh. vlasti da prepoznaju važnost ovih medicinskih zahvata i finansijski pomognu u nabavci opreme. To posebno zbog toga što su te povrede najčešće kod sportista i to u zimskom sportu, a Sarajevo i BiH se nadaju razvoju turizma posebno zimskog.

Profesor dr. Ryd u Sarajevo dolazi od 2004. godine u okviru Medicinskog programa Međunarodne organizacije za migraciju (IOM) koji finansira Vlada Švedske.

Njegov ponovni dolazak planiran je za septembar kada bi trebalo da dođe i prof. dr. Torsten Wredmark. U ekipi koja trenutno boravi u Sarajevu je i intstrumentarka iz Švedske Annette Eilert koja je zaduženja za unapređenje uvjeta u ovdašnjim operacionim salama kroz obuku medicinskih sestara i tehničara.

Pod supervizijom prof. Ryda, dosad je na Klinici za ortopediju i traumatologiju KCUS-a urađeno oko 50 artroskopskih rekonstrukcija ligamenata.