Sibirska klinika
0

Produžit ćemo vam noge ako možete podnijeti bol

Sarajevo-x.com
U velikoj sivoj zgradi u sibirskom gradu Kurganu nalazi se klinika poznata po jedinstvenom aparatu poznatom pod imenom Ilizarov okvir koji pacijentima nudi povećanje visine izduživanjem nogu.

U zadnjih deset godina ovdje je pristiglo oko 10.000 pacijenata koji su željeli postati visočiji, a neki od njih stizali su i iz visoko razvijenih zemalja poput Velike Britanije, Australije pa čak i iz Egipta. Svi oni bili su dovoljno očajni da plate tek nešto manje od 100.000 eura kako bi prošli kroz bolni proces koji traje godinu dana i donosi novih par centimetara visine kao krajnji rezultat.

Unutar prostorija u kojima se izvodi produžavanje nogu nalaze se sprave koje podsjećaju na one iz ćelija za mučenje, piše Daily Mail.

Proces počinje lomljenjem određenih kostiju pacijenta, a zatim on metalnim prečkama biva priključen na Ilizarov okvir. Ova metalna sprava ima igle koje probiju meso da bi držale kosti u odgovarajućem položaju.

Suprotno uobičajenim slučajevima lomova kostiju, kad se kosti spajaju da bi zarasle nakon loma, ovaj bizarni izum razdvaja kosti sprečavajući ih da prirodno zarastu, te se pritom stvaraju nove ćelije kostiju koje popunjavaju ovaj prostor.

Sa svakim novim danom polako se popunjava ovaj prostor, rastu novi nervi i mišići, a kosti se sve više razdvajaju aparatom na koji su noge zakačene.

Noge 29-ogodišnje Sare Vornamen bile su slomljene na osam mjesta, a 14 igala Ilizarovog okvira pridržavale su joj kosti cjevanice.

Rehabilitacija je bila puna agonije, a mogla je završiti i sa amputiranim nogama, paralizovana i sa do 250 različitih infekcija. Ali ona je i pored svih ovih upozorenja doktora odlučila da ode u Rusiju. Produžila je noge za osam centimetara.

"Bol je bila ogromna, ali nikad nisam zažalila," kaže Sara. "Gledala sam kako mi noge rastu svaki novi dan i to mi je davalo novu snagu. To mi je promijenilo život. Sad sam sretnija, samopouzdanija i noge me odlično služe. Ne moram više kupovati u odjelima za djecu. Sad odjećam da sam prava žena."