Štetni modni trendovi
0

Prevelike naušnice mogu ozbiljno oštetiti uho

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Ogromne naušnice djevojkama služe za isticanje u društvu, ali ovaj modni trend žene slijede iz potpuno pogrešnih razloga, upozoravaju doktori.

Teški modni dodaci koje nose slavni i oni koji to nisu, mogu ozbiljno oštetiti uho, ostavljajući neugledne ožiljke. To se dešava jer se rupice nastale bušenjem uha toliko prošire da mekano meso biva oštećeno i ne može se oporaviti. U ekstremnim slučajevima ušna resica se čak može i rascijepiti.

Ipak, dugačke naušnice od po 15 centimetara već dugo su izbor zvijezda na crvenom tepihu, a ovoj modi ne odolijevaju ni Beyonce Knowles, Kate Beckinsale i Michelle Obama.

Najveći problem je što ušna resica nije formirana da izdrži veliku težinu, objašnjavaju doktori, a plastičnim hirurzima javlja se sve više žena koje imaju probleme s vanjskim dijelom uha, a neke traže i da im se operativnim zahvatom "pojača" resa kako bi mogle nositi modne detalje.

"Modni dodaci oštećuju uši žena. Obično moramo sastavljati rascijepljene dijelove i popravljati uho s obje strane", objašnjava za Daily Mail konsultant plastičnog hirurga James McDiarmid iz Cheltenhama. On dalje govori o tome kako resice nateknu i poprime loptasti oblik. Pri operacijama se koristi sintetički spoj nazvan restilan.