Moda i ljepota
0

Pretilost i dobro pamćenje ne idu skupa

FENA
Pretilost i dobro pamćenje ne idu skupa, zaključak je istraživanja francuskih znanstvenika koji su usporedili intelektualne sposobnosti osoba s viškom kilograma i osoba normalne težine, objavio je časopis Neurology.

Neka ranija istraživanja već su ukazivala na vezu između pretilosti i staračke demencije, uglavnom u njihovu uznapredovalom stupnju. No istraživači su promatrali linearnu vezu između pretjerane težine i nekih kognitivnih sposobnosti u ranijem stupnju, među odraslim osobama prosječne dobi i dobrog zdravlja.

Analizirali su indeks tjelesne mase (ITM) i uspjeh u vježbama pamćenja, pozornosti i brze obrade informacija među 2.223 muškarca i žene od 32 do 62 godine, dobrog zdravlja. Podatke su prikupljali od 1996. do 2001. u okviru istraživanja VISAT (Starenje, zdravlje, rad).

ITM je indeks debljine. Smatra se "normalnim" između 18,5 i 25 (kg/m2), a preko 30 riječ je o pretilosti.

U svim ispitivanjima, osobe s povišenim ITM-om pokazale su slabiji uspjeh od osoba s nižim ITM-om. Primjerice, kod vježba pamćenja, osobe s ITM-om 20 pamtile su u prosjeku 9 od 16 ponuđenih riječi, dok su osobe s ITM-om 30 zapamtile tek 7 riječi.

K tome, čini se da su prekomjerna težina i pretilost (povišen ITM) bili povezani s nešto slabijim pamćenjem kroz pet godina.