Moda i ljepota
659

Prelijepa bh. make-up umjetnica Nezira Mehmedović: Talent, ljubav i praksa su neophodni

Klix.ba
Bh. make-up umjetnica i zaljubljenica u modu Nezira Mehmedović u razgovoru za portal Klix.ba je govorila o poslu kojim se bavi, kao i o tome šta je potrebno kako bi jedan make-up umjetnik bio uspješan.

Nezira Mehmedović je rođena 30. juna 1993. godine u Srebrenici, a odrasla je u Sarajevu. Make-upom se profesionalno počela baviti prije nepunih godinu dana, a već je ostvarila veliki uspjeh. Make-up je njena velika ljubav, a kao i svaka druga, i ova ljubav traži velika odricanja, stoga najveći dio vremena provodi upravo u svom beauty kutku, a sve radove dijeli sa javnošću na svom instagram profilu, gdje ima gotovo 30 hiljada pratilaca.

Ova mlada umjetnica uprkos tome što posvećuje mnogo vremena svom poslu nije zanemarila obrazovanje pa je trenutno apsolventica prvog ciklusa Poslovne ekonomije.

Nezira kaže da su još od ranog djetinjstva njen talenat za crtanje i ljubav prema umjetnosti veoma izraženi pa se na inicijativu prijatelja, porodice i poznanika počela profesionalno baviti make-upom i svoje umijeće šminkanja dijeliti s drugima.

"Da biste se bavili ovim poslom, talent je neophodan, kao i velika ljubav prema šminkanju, ali i naravno dosta obuke i prakse. Ovo je posao koji zavisi od pojedinca, odnosno, koliko je osoba dobra u svom poslu, toliko je tražena. Koristim isključivo profesionalnu kozmetiku, preferiram kvalitetne brendove, a neki od mojih omiljenih brendova su NYX, Inglot, Collistar i MAC. Biram ih isključivo zbog kvaliteta", izjavila je Nezira za portal Klix.ba.

Pored make-upa, njena najveća ljubav je moda, inspiraciju pronalazi svugdje, a nerijetko prati modne blogove, Instagram profile i slično.

"Pokušavam graditi svoj jedinstven i prepoznatljiv stil, ali svakako da inspiraciju pronalazim u radu drugih upješnih make-up umjetnika, kao što su Mario Dedivanović, Ariel Tejada, Huda Kattan i mnogi drugi", rekla je mlada make-up umjetnica.

Omiljeni odjevni predmeti su joj prvenstveno cipele i kačketi, a od šminke najviše voli ruž. Također, torbe su joj veoma važne. Prepoznatljivost njenog vlastitog stila šminkanja ogleda se u tome što najviše voli istaknuti usne i konture lica.

S obzirom na to da mnogo radi na području cijele Bosne i Hercegovine, a ponekad i susjedne Srbije, ostvarila je mnogo različitih iskustava. Zahtjevi su najvećim dijelom jednaki, ali nastoji uvijek dati svoj savjet i prijedlog, a dame većinom poslušaju savjet i na kraju budu zadovoljne, tvrdi Nezira.

Želja joj je posjetiti neke od američkih gradova, prvenstveno Los Angeles i New York, a jedini grad gdje može zamisliti svoju budućnost je Sarajevo.

Kada je riječ o našoj zemlji, Nezira smatra da make-up branša kod nas nije zastupljena kao na Zapadu, ali da se zbog prisustva društvenih mreža, a posebno instagrama, razvija velikom brzinom.

Nezira savjetuje sve početnice da je fokus uvijek na kvalitetu i kreativnosti, kao i da je samo to garancija uspjeha u ovom poslu.

Za make-up i stajling naših Bosanki i Hercegovki kaže da je prosječan te smatra da bismo trebali više ulagati u svoj izgled. Ipak, na kraju je istakla da joj je drago što su naše nove generacije i mladi ljudi sve više modno osviješteni i idu ukorak sa svjetskim trendovima.