Moda i ljepota
0

Preko deset miliona Nijemaca previše pije

FENA
Više od deset miliona Nijemaca konzumira alkohol u riskantnim količinama, proizlazi iz godišnjeg izvještaja Njemačkoga državnog povjerenstva za borbu protiv ovisnosti, objavljenom u Berlinu u četvrtak.

"Mi moramo razviti svijest o odgovornijem odnosu prema alkoholu te posebice prema problematičnim oblicima konzumiranja alkohola kao što je opijanja do besvijesti kod mladih", rekla je vladina povjerenica za borbu protiv ovisnosti Sabine Baetzing (Socijaldemokratska stranka Njemačke - SPD).

Baetzing je navela podatak da od deset miliona Nijemaca koji svakodnevno konzumiraju više od jedne čaše piva, njih 1,7 miliona trpi značajne zdravstvene posljedice, dok je daljnjih 1,6 miliona, s medicinskog stajališta, ovisno o alkoholu.

Prošle je godine od posljedica prekomjernog konzumiranja alkohola u Njemačkoj umrlo 40.000 osoba.

Unatoč tim podacima ministrica je odbacila zahtjeve nekih političara za zabranom tzv. flat rate konzumiranja alkohola, popularnog oblika prodaje alkohola u mnogim gostionicama i klubovima koji omogućava neograničenu količinu alkohola za određenu svotu novaca. Od posljedica "flat rate" i trovanja alkoholom već je umrlo dvoje mladih na istoku Njemačke, prenijela je Hina.

Baetzing smatra da i sadašnji zakoni koji zabranjuju prodaju alkohola mlađima od 16 godina i prodaju alkoholiziranim osobama osiguravaju izvjesnu zaštitu od alkoholizma.

"Mislim da ne možemo jednom šesnaestogodišnjaku zabraniti čašu piva", rekle je Baetzing, ali je istodobno naglasila potrebu pojačane edukacije o konzumiranju alkohola, ali i pojačanih kontrola po ugostiteljskim objektima.