Moda i ljepota
0

Povratak boga Zeusa u Grčku

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Grupa modernih pagana je organizirala ceremoniju u čast Zeusa na lokaciji 1.800 godina starog hrama u samom središtu Atine. To je bila prva poznata ceremonija ove vrste otkad je religiju starih Grka zabranilo Rimsko carstvo u četvrtom vijeku nove ere.

Dvadesetak obožavatelja uz prisustvo brojnih znatiželjnika okupilo se na ruševinama hrama u cilju proslave koju je organizirala grupa Ellinais, osnovana prije godinu dana u Atini u cilju oživljavanja religijskih običaja iz stare Grčke koja je bila kolijevka obrazovanja i filozofije.

Grupa je ignorirala zabranu koju je postavilo grčko Ministarstvo kulture, a prema kojem je zabranjeno organiziranje bilo kakvih aktivnosti na lokaciji ovog spomenika.

Učesnici u ceremoniji nisu pokušavali ući u sam hram koji je zatvoren za javnost, a zvaničnici nisu pokušali zaustaviti ceremoniju.

Obučeni u drevne kostime, obožavatelji su stajali u blizini hrama i recitirali stihove kojim su pozivali Zeusa sa Olimpa, ''kralja bogova i onoga koji pomjera stvari'' da uspostavi mir na svijetu.

Grcima je ekološka svjesnost jedna od najbitnijih ideja, pa je Zeus pozivan i da ''podari kišu planeti''.

Glasnik koji je držao metalni štap ukrašen sa dvije zmijske glave proglasio je ceremoniju otvorenom, a potom su svećenici oslobodili dvije bijele golubice kao simbol mira. Dok su muškarci i žene recitirali himne, svećenik je svima sipao vino, a na postolju je gorio tamjan.

Ellinais je osonovan prošle godine i ima 34 člana, uglavnom akademika, pravnika i stručnjaka. Na sudu su dobili borbu oko državnog priznavanja religije starih Grka, a trenutno od Vlade zahtijevaju registriranje organizacije i priznanje mjesta održavanja religijskih ceremonija.