Moda i ljepota
0

Potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju obilježen Svjetski dan porodice

FENA
Predstavnici Parlamentarne grupe za populaciju i razvoj BiH te Populacijskog fonda Ujedinjenih naroda u BiH potpisali su u utorak u Sarajevu Memorandum o razumijevanju u cilju razvoja i zajedničkog rada na pitanjima populacije i razvoja.

Time je ujedno obilježen i Svjetski dan porodice. U skladu s potpisanim memorandumom, Parlamentarna grupa za populaciju i razvoj BiH bit će partner Populacijskom fondu UN-a u organizaciji i realiziranju mnogih aktivnosti koje se odnose na različite vidove rada sa mladima te poboljšanje reproduktivnog zdravlja žena i mladih.

Na konferenciji za medije predstavljen je i Orijentacijski program o zdravlju adolescenata namijenjen pružaocima zdravstvenih usluga.

Predsjedavajući Parlamentarne grupe za populaciju i razvoj Milorad Živković podsjetio je kako Akcioni plan iz Kaira predviđa obavezu države da svakoj porodici osigura socijalnu i ekonomsku sigurnost. Međutim, sve se više globalno, pa tako i u BiH, bilježi visok postotak razvoda brakova i uopće problema u porodici.

Kao alarmantan podatak on navodi da su u BiH natalitet i prirodni priraštaj sve manji. Prema posljednjim podacima, u 2006. godini BiH je zabilježila negativan prirodni priraštaj.

Rezidentna koordinatorica organizacija UN-a u BiH Christine McNab naglašava kako porodica prolazi kroz ogromne globalne promjene u posljednjih 50 godina. Tu su makro i pojedinačne promjene, a one mogu biti i pozitivne i negativne po porodicu, posebno žene i zdravstvenu zaštitu tokom trudnoće. Ipak, iznimno je tužno da apsolutno sva društva na svijetu imaju jedinstven i najveći problem porodice – nasilje, kazala je.

Predstavnica UNFPA Željka Mudrovčić istaknula je da je tim stručnjaka na predstavljenoj publikaciji radio posljednje četiri godine. Riječ je o regionalnom priručniku u čijoj realizaciji je učestvovao širok spektar profesionalaca.

Priručnik je dostavljen svim školama i zdravstvenim ustanovama u cijeloj zemlji, a Mudrovčić očekuje da će ga vlade u BiH prihvatiti kako bi postao svakodnevni oslonac zdravstvenom kadru u radu s adolescentima.