Kurs "poslovnog oblačenja"
0

Poslovne žene ne trebaju štikle i šljokice

Sarajevo-x.com
Sve više kompanija i organizacija ima pravila o odijevanju na radnom mjestu, no ona se češće odnose na muškarce. Kako se žena treba treba obući za poslovni sastanak, a da ne izgleda napadno ili previše službeno?

Odgovor na ovo pitanje dala je kompanija Ernst & Young's koja se inače bavi razvojem i identifikacijom biznisa. Naime, ova kompanija je svojih 400 zaposlenica poslala na kurs "poslovnog odijevanja" za žene.

"Muškarcima nije teško uskočiti u crno odijelo ili uniformu, ali šta žene da oblače svaki dan, a da ne izgledaju uniformisano ili s druge strane previše slobodno?", rekla je Fleur Bothwick, voditeljica odjela u Ernst & Young's u razgovoru za jedan britanski magazin.

Istraživanja su pokazala da 70% prvog dojma o nekome ostavlja njegova odjeća i nastup. Pravi odabir odjeće može biti odskočna daska u karijeri, tvrde u House Of Colour, posebnom salonu za izgradnju imidža u kojem su zaposlenice Ernst & Young'sa dobile savjete o oblačenju na radnom mjestu.

Lista savjeta je slijedeća:

1.Izbjegavajte jake parfeme 2.Izbjegavajte duboki dekolte 3.Naspavajte se (podočnjaci stvaraju loš dojam) 4.Nosite boje koje odgovaraju vašoj kosi i tenu

5.Obavezno se šminkajte, ali diskretno 6.Ne oblačite obične široke majice i otvorenu ljetnu obuću 7.Zaboravite mini suknju 8.Investirajte u skuplji kaput ili jaknu dobrog kroja 9.Izostavite blještavi nakit i bižuteriju 10.Uvijek ispeglajte odjeću 11.Održavajte urednu frizuru 12.Nosite potpetice srednje visine