Moda i ljepota
0

Počela međunarodna konferencija UN-a o AIDS-u

FENA
Međunarodna konferencija o AIDS-u tokom koje će biti iznesena postignuća i podaci o 25 godina dugoj borbi protiv te neizlječive bolesti te će se ponovno pokrenuti svjetska suradnja na tom području, počela je u srijedu u njujorškom sjedištu UN-a, prenose agencije.

Trodnevnu konferenciju otvorio je predsjednik Glavne skupštine UN-a, Šveđanin Jan Eliasson. Konferencija je počela minutom šutnje u znak sjećanja na direktora Svjetske zdravstvene organizacije Lee Jong-wooka, koji je iznenada preminuo 22. svibnja u Ženevi, izvijestio je France presse.

Tokom prva dva dana trajanja konferencije razmotrit će se napredak postignut nakon usvajanja 2001., plana o borbi protiv te bolesti, od koje je do danas u svijetu umrlo više od 25 miliona osoba.

U petak, trećeg dana konferencije, održat će se "Sjednica na najvišoj razini", u čijem će radu sudjelovati šefovi država ili vlada te ministri, a cilj će joj biti obnova političkog angažmana zemalja u borbi protiv pandemije, prenosi Hina.

Govor je na današnjoj konferenciji održao i glavni tajnik UN-a Kofi Annan koji je istaknuo kako svijet nije ni izdaleka uspio ispuniti obećanja o suzbijanju AIDS-a i HIV-a koja je dao prije pet godina. On je upozorio sve prisutne visoke dužnosnike da razmisle o novim načinima koji bi mogli biti učinkoviti u borbi protiv smrtonosnog virusa.

Dan nakon što je u glavnom UN-ovu izvještaju objavljeno da je širenje bolesti usporeno, no da se ona unatoč tomu nastavlja širiti, Annan je rekao kako napori da se spriječi širenje i zaraza AIDS-om i HIV-om među ženama i djecom nisu uspjeli te da mladi i dalje znaju iznimno malo o toj neizlječivoj bolesti, izvijestio je Associated press.

Virus se širi "dalje i brže, a dugoročne katastrofalne posljedice gore su nego kod drugih zaraznih bolesti", rekao je Annan, prvoga dana konferencije istaknuvši koliko je važno što hitnije se angažirati na rješavanju ovog problema. Sudionici skupa nastojat će postići nacrt dokumenta koji bi omogućio univerzalan pristup prevenciji i liječenju AIDS-a do 2010.