Moda i ljepota
197

Plus size manekenka Ashley Graham na naslovnici Voguea: Modne kuće odbile dati odjeću jer nije mršava

Klix.ba
Poznati modni brendovi odbili su posuditi odjeću za snimanje naslovnice januarskog izdanja magazina Vogue, na kojem će se pojaviti plus size model Ashley Graham.

Urednica Voguea za Veliku Britaniju Alexandra Shulman kazala je kako su neki brendovi bili entuzijastični što će obući ženu koja nije standardni model, dok su drugi to odbili uraditi.

"Snimanje je urađeno u posljednjim minutama i vrlo smo zahvalni brendu Coach i kreativnim smjernicama Stuarta Veversa koji nam je pomogao. Nažalost, nisu sve modne kuće bile oduševljene što za ovaj broj nismo izabrali standardnog modela pa su nas odbili. Čudno mi je da dok ostatak svijeta očajno želi da moda proširi granice u definiciji fizičke ljepote, neki od naših najpoznatijih brendova putuju u suprotnom smjeru", kazala je Shulman.

Do sada su se na naslovnici pojavljivale manekenke veličine osam ili manje (36), dok je Graham 14 (42).

Ipak, ni Shulman nije bila pretjerano entuzijastična ranije kada je riječ o plus size modelima. U 2012. godini Vogue je pristao raditi sa zdravim modelima, ali je Shulman izjavila kako "nije fer" da modna industrija prestane koristiti mršave modele samo zato što mogu uznemiriti osobe koje se muče sa poremećajem ishrane.

Pozvala je i da se ukinu termini "plus size" i "size zero".

Graham je kazala kako je počastvovana što krasi naslovnicu uglednog magazina te je kazala kako je termin "plus size" zaista nervira.

"Kada govorimo o različitosti žena vrlo je ružno davati nam drugu oznaku. Da li sam nekada željela biti mršavija? Nekada jesam, ali sada osjećam da bih, ako izgubim kilograme, izgubila sebe. Dio moje ličnosti je povezan s mojom kilažom i ja sam sretna u svom tijelu", kazala je Graham.

Ona je prva plus size manekenka koja se pojavila na naslovnici Sports Illustrateda, a Mattel je napravio barbiku prema njenim mjerama.